Főoldal > EGÉSZSÉG > Soha ne tartsuk vissza a könnyeinket!

Soha ne tartsuk vissza a könnyeinket!

könnyeksírásstresszcsökkentés
0

Írta:

A legtöbben negatív dolgok miatt sírjuk el magunkat, de – legyen ez bármily meglepő első hallásra – a sírásnak számos pozitív hatása is van.

Korábban a sírást nem tartották egészséges dolognak. Sőt a könnyeket a gyengeség jeleinek vették, ami éretlen, hisztérikus személyiségre utalt. Úgy vélték, hogy a sírás egy manipulatív eszköz, amely segítségével a síró ember együttérzést akar kiváltani, mivel nem képes a saját felelősségével szembesülni.

Kezdjük egy feltételezéssel: a sírás a testünk fizikai reakciója a fájdalomra, a szomorúságra, a félelemre és néha még az örömre is. Ne tekintsük a gyengeség jelének.

Ha elfojtjuk magunkban ezt a reakciót, nem tudjuk teljes mértékben kifejezni érzelmeinket. A sírás felszabadító lehet, de terápiás is, ezért a japánoknak iskolában tanítják a sírást, megtanulnak megszabadulni a haragtól, a fájdalomtól vagy szenvedéstől.

Sok előnye van a sírásnak

A sírás enyhíti a fájdalmat, oldja a stresszt, javítja a hangulatot, és lehetővé teszi számunkra, hogy megváltoztassuk az adott helyzetre vonatkozó szemléletünket.

2011-es kutatások szerint az amerikai nők átlagosan 5,3 alkalommal sírnak egy hónapban, míg a férfiak 1,3 alkalommal. A nők azért sírnak többet, mint a férfiak, mert biológiailag a tesztoszteron gátolhatja a sírást, míg a prolaktin elősegítheti. Ezen túl természetesen igaz, hogy a sírást társadalmi és kulturális szabályok befolyásolják, tehát a gyerekeknek megtanítják, hogy a fiúknak sírni szégyen.

A namida sensei (japán sírásoktató) szerint a könnyek jobbak, mint a nevetés vagy az alvás, és valódi tanfolyamokat kínálnak. Trendinek számítanak a síró klubok, kocsmában és szórakozóhelyeken tartják, ahol csoportokban sírnak együtt idegenek, könnyfakasztó filmrészleteket néznek, vagy hagymát használnak. Ez a jelenség Európában és az Egyesült Államokban is terjed. De miért is jó sírni?

1. Megnyugtat

A sírás megnyugtat, csökkenti a fájdalmat, a feszültséget, a haragot vagy más erős érzelmeket. Aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, és segít pihenni.

2. Enyhíti a fájdalmat, és javítja a hangulatot

Kutatások és tapasztalatok igazolják, hogy az érzelmek által kiváltott könnyek oxitocin és endorfinok felszabadulásával is járnak. Ettől a sírás pihentető, nyugtat, az ember utána jobban érzi magát, sőt enyhítik a fizikai fájdalmat is (az érzelmi mellett).

3. Mérgeket szabadít fel, és csökkenti a stresszt

Azok a könnycseppek, amiket nehéz érzelmi helyzetek váltanak ki, tele vannak stresszhormonokkal és más kapcsolódó vegyszerekkel. A tanulmányok szerzői úgy tűnik, arra következtetnek, hogy a sírással biológiailag is csökkenthetjük a test stresszszintjét.

4. A sírás segít aludni

A 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a sírás segíthet a gyerekeknek jobban aludni; a kutatás még nem vizsgálta a felnőttekre gyakorolt hatást. A tudósok feltételezik, hogy minden ember elalvását könnyíti, mivel a nyugtató hatás, a hangulat javulás, és a fájdalom csökkenése mindenkire ugyanolyan hatással van.

5. Legyőzi a baktériumokat

Igen, a könnyeknek antibakteriális hatásuk is van, és tisztán tartják a szemet.

6. Javítja a látást

A könnyek a szemet nedvesen tartják, ettől élesebb a látásunk – száraz szemekkel homályosabban látunk.

7. Csökkenti a pszichoszomatikus tünetek kialakulását

Egyes kutatások szerint azok, akik gyakrabban sírnak, kevesebb gyomor-bélrendszeri és légzési rendellenességtől szenvednek, mint azok, akik nem, vagy nem sokat sírnak.

8. Segít nézőpontot váltani

Amikor sírunk, jobban tudatában lehetünk a “gyengeségeinknek”. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy szembesüljünk a dolgainkkal, és olyan nézőpontot találunk, ami helyzetünknek a leginkább megfelel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X