Főoldal > EGÉSZSÉG > A jól működő immunrendszer az egészségünk egyik alappillére

A jól működő immunrendszer az egészségünk egyik alappillére

Európai Friss Kalandokgyümölcszöldség
0

Írta:

Igazi nyári zöldséges és gyümölcsös finomságokat készített Wolf András és Marton Adrienn, az Európai Friss Kalandok program idei első főzéssel egybekötött sajtótájékoztatóján, Fruttival és Veggivel.

Az Európai Friss Kalandok, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hároméves, edukációs programja, amelynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekes családok, a szülők és a fiatalok körében. A program francia szakmai partnerekkel együttműködve és az Unió támogatásával valósul meg.

Éder Tamás: a zöldség és gyümölcsfogyasztás szórakoztató élmény is lehet!

A sajtóesemény az Európai Friss Kalandok fő üzenetének mottójában zajlott, miszerint a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nemcsak egészséges, de szórakoztató élmény is lehet.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke köszöntőjében elmondta, a cél az, hogy a gyerekek minél kisebb korban találkozzanak a zöldségekkel, gyümölcsökkel a családi étkezéseken, vagy épp az Európai Friss Kalandok eseményein, hiszen akkor hamarabb és biztosabban épülnek be táplálkozási szokásaikba. Majd kitért arra, hogy a koronavírus-járvány befolyásolta a programot is, de az eddigi erőteljesebb online jelenlét mellett júliustól elkezdődhetnek a rendezvények is, ahol a családok minden tagja megtapasztalhatja a zöldségek, gyümölcsök frissítő erejét, valamint találkozhat Fruttival és Veggivel.

Antal Emese: zöldséggel, gyümölccsel immunrendszerünk megfelelő működéséért

Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a koronavírus-járvány kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha minden nap legalább 4-5 adag, azaz körülbelül 40 dkg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, az segít szervezetünk vitamin- és ásványi anyag szükségletének fedezésében, és támogatja az immunrendszer megfelelő működését is. – A jól működő immunrendszer az egészségünk egyik alappillére, ám abban, hogy hatékony lehessen, az életmódunknak, ezen belül táplálkozásunknak is fontos szerep jut. A lényeg: sokszor, sokféle formában fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, hogy szervezetünk felkészülten álljon minden, a környezetből érkező kihívás előtt – mondta el a szakember.

Wolf András és Marton Adrienn szezonális zöldség és gyümölcs fogásokat készített

A főzőworkshopon az Európai Friss Kalandok receptjei közül Marton Adrienn és Wolf András két szezonális, hazai zöldséges, gyümölcsös fogást mutattak be. Az egyik az édes dinnyéből és a zamatos barackból álló „Szélrózsa”, a másik pedig a „Minifazék” volt, amely a szezon népszerű zöldségein, a paradicsomon és az uborkán alapul. – Séfként és édesapaként is abban hiszek, hogy kellő kreativitással, praktikus ötletekkel és példamutatással minden gyermek étrendjét egészségesebbé lehet tenni – fogalmazott Wolf András, aki a sajtótájékoztatót követő közös főzés egyik irányítója volt. A főzőworkshop alkalmával is olyan szezonális zöldség- vagy gyümölcsalapú recepteket készítettek el a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat gyerkőceivel, amelyek gyorsan elkészíthetőek, finomak és egészségesek.

Wolf András hozzátette, hogy a most elkészített ételek mellet a nyári melegben a családjával ők szívesen fogyasztanak jéghideg gyümölcsöket felkockázva egy kis joghurttal leöntve vagy friss zöldségeket mártogatóssal.

A gyerekekkel együtt szintén elkészítette az Európai Friss Kalandok receptjeit Marton Adrienn ételstylist, aki idén csatlakozott programhoz. Szerinte az egyik legfontosabb küldetés jelenleg, a fiatal generációban felébreszteni az egészségtudatosságot. – Nagyszerű, ha ezt játékosan és tanítva tesszük, ezért szimpatikus nagyon ez a program – árulta el a kétgyermekes anyuka. – A színes alapanyagok mindig megragadják a gyermekek figyelmét. De emellett egy aranyos történet vagy a kóstolgatás az ételből, szintén segíthet abban, hogy a gyerkőcök élvezzék ezeket a pillanatokat – mondta.

Az elkészített fogások receptjei megtalálhatók a program honlapján: https://www.frutti-veggi.hu/


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X