Főoldal > EGÉSZSÉG > A szauna vagy a gőz egészségesebb?

A szauna vagy a gőz egészségesebb?

gőzszauna
0

Írta:

Az izzadás nagyon egészséges, akár az edzőteremben, akár a wellness részlegen történik. A szauna világok választéka szerencsére igen széles: száraz-, infra- és gőzszaunák, sókamra, sőt élményzuhany-kabinok is rendelkezésünkre állnak.

Vajon a szauna vagy a gőz egészségesebb? Most megtudhatjuk, hol éri meg jobban verejtékezni!

Szauna

A hagyományos szaunák száraz meleget biztosítanak, átlagosan 80 és 90 °C közötti hőmérsékleten. Létezik fatüzelésű-, elektromos-, füstös- és infraszauna is. Utóbbinak alacsonyabb a hőmérséklete, mint a finn szaunának, mégis jobban megizzaszt, mivel a kibocsájtott hő a bőr mélyebb rétegeibe képes bejutni. A kövekkel melegített szaunákra sokszor vizet öntenek, hogy gőz képzésével könnyebben kaphassunk levegőt.

A szaunák elsősorban a szív- és érrendszer egészségéről gondoskodnak. A kutatások szerint azoknál, akik rendszeresen szaunáznak, amely legalább heti kétszer 20 percet takar, jelentősen csökken a szívroham, az agyvérzés, sőt a demencia kialakulásának az esélye is. Egyfajta speciális, egyhelyben ülő kardióedzésként is felfogható, hiszen a hőségben a szív erősebben pumpálja a vért. Természetesen az edzést nem tudja helyettesíteni, hiszen se izmosítani, se alakot formálni nem képes. Testmozgás után viszont célszerű bevetni a szaunázást, mivel segít megelőzni az izomlázat és az izomgörcsöket. Ráadásul nemcsak a testnek, a léleknek is hasznos, mivel jelentős hangulatjavító hatással is rendelkezik.

Mellékhatásként leggyakrabban dehidratáció, szédülés és gyengeségérzet jelentkezhet. Ezek kivédésére különösen fontos, hogy szaunázás előtt és után is bőségesen fogyasszunk folyadékot. Olyan meglévő egészségügyi problémák esetén, mint a magas vérnyomás vagy a szívbetegségek, viszont nem szabad szaunázni, ugyanis jelentősen felpörgeti a pulzust.

Interior of Turkish sauna, classic Turkish hammam, Turkish bathroom

Gőzfürdő

A gőzszoba közel sem olyan forró, mint a szauna, ám sokkal párásabb. Általában 38 és 48 °C között van a hőmérséklete, közel 100%-os páratartalommal. Azonban a pára miatt sokszor még melegebbnek is tűnik, mint a finn szauna, ugyanakkor levegőhöz sokkal könnyebben juthatunk benne.

Jótékony egészségügyi hatásai a szaunáéval azonosak, mivel ezek függetlenek attól, hogy száraz vagy nedves a hőség. Tehát ugyanúgy kordában tartja a szív- és az érrendszer egészségét, de izomláz ellen is hatásos. Továbbá ajánlják még allergiára, asztmára és egyéb légzőszerv problémákra is. A gőz ugyanis jobban megnyitja és tisztítja a tüdőket. Nem mellesleg kiváló bőrszépítő, a nedves, meleg levegő nagyszerűen tisztítja a bőrt és kitágítja a pórusokat. Fogyást azonban ne reméljük tőle, ha kevesebbet mutat a mérleg nyelve egy kiadós gőzfürdőzés után, az csak azért van, mert a nagyfokú izzadás miatt jelentős a vízveszteség.

Szauna vs. gőzfürdő

Hogy az izzadás melyik módját választjuk, az leginkább attól függ, a kettő közül mit kedvelünk inkább. Meglevő légzőszervi problémák esetén azonban egyértelműen a gőz mellett tegyük le a voksunkat.

Ha kezdők vagyunk, mindkettőt célszerű óvatosan és lassan bevezetni. Első alkalommal csupán 5-10 perces próbát tegyünk, majd ezt fokozatosan emeljük, ha látjuk, hogy bírja a hőséggel járó terhelést a szervezetünk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X