Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 gyakori ok az izomrángás hátterében

6 gyakori ok az izomrángás hátterében

izomgörcsizomrángásstressz
0

Írta:

Az izomgörcsök és -rángások igen kellemetlenek, ráadásul teljesen váratlanul törnek ránk, megakadályozva éppen aktuális teendőnk megfelelő elvégzését.

Az izmoknak a szakaszos, gyors megfeszülése és ellazulása okozza a rángást az éppen érintett területen. Bár úgy tűnik, előzmény nélkül keletkezik, természetesen konkrét tényező váltja ki, amely az esetek többségében könnyen orvosolható. Egy kis D-vitamin, magnézium, kálium vagy akár egy esetleges ételallergia diagnosztizálása csodákat tehet.

Stressz

A stressz alattomosan kimeríti a magnézium raktárakat, izomgörcsökhöz vezetve. Ez az ásványi anyag ugyanis létfontosságú szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében. Mentális, de akár fizikai kimerültség (például, ha túlzásba visszük az edzéseket) esetén érdemes minél több magnéziumban gazdag táplálékot fogyasztani, mint a leveles zöldségek, az avokádó, a tökmag, a hüvelyesek, a banán, a lazac és a magas kakaótartalmú étcsokoládé. Táplálék-kiegészítő vásárlása előtt erősen javasolt megnézni az adott terméken, hogy milyen vegyületet tartalmaz. A magnézium-oxid ugyanis alig szívódik fel, mégis a legtöbb gyógyszertárban és drogériában kapható készítmény csupán ezt tartalmazza.

D-vitamin hiány

A D-vitamin létfontosságú az egészséges izomzat fenntartásához. Hiánya gyakoribb, mint gondolnánk, különösen télen, amikor a testet nem éri elegendő napfény, amiből a szervezet D-vitamint tudna előállítani. Izomgörcsök jelentkezése esetén javasolt vérvételre menni. Ha beigazolódik a D-vitamin hiány, az orvos táplálék-kiegészítőt fog felírni. Fogyaszthatunk több tejet, narancslét, csukamájolajat és halat is, de nem árt tudni, hogy ételekből gyakorlatilag lehetetlen elegendő D-vitaminhoz jutni.

Banán kiiktatása

Sokszor hisszük azt, hogyha bizonyos ételeket örökre száműzünk azt étrendünkből, avval jót teszünk az egészségünknek. A tojás mellett sajnos hasonló, méltatlan helyzetbe került a banán is. Rossz hírnevét semmi sem bizonyítja jobban, minthogy az Instagramon a népszerű bloggerek akár védekező posztra is kényszerülnek, amikor banánnal mernek „bűnözni”. De azon vajon gondolkodtunk, hogy miért szerepel a banán például a futók étrendjében, ha egyenesen az ördögtől való? A benne található kálium nélkülözhetetlen az izommunkához, az idegrendszer megfelelő működéséhez, illetve a szív- és érrendszer egészségéhez. A káliumhiány az apró rángásoktól egészen az állandóan visszatérő izomgörcsökig vezethet. Intenzív edzések esetén érdemes újra megbarátkozni a banánnal, illetve mellette avokádót és spenótot is fogyasztani.

Dehidratáció

A legegyszerűbb módja annak, hogy búcsút mondjuk a kellemetlen izomgörcsöknek, az elegendő folyadékfogyasztás. Rengeteg sportolónál azért jelentkeznek a görcsök, mert rengeteget izzadnak az edzések, versenyek folyamán, viszont nem pótolják az elvesztett elektrolitokat. Már közepes dehidratáció esetén csökken az izmok vérellátása, és jelentkezik a kellemetlen jelenség. Hogy megelőzzük a látszólag hirtelen keletkező görcsöket, figyelni kell a vizelet színét, amely elegendő folyadékfogyasztás esetén szinte víztiszta. Intenzív testmozgásnál pedig érdemes előtte és utána is mérlegelni, hogy megtudjuk, mennyi vizet vesztettünk.

Ételallergia

Nincsenek rossz ételek, csak intoleranciák. Ha például allergiások vagyunk a szójára, fogyasztása után elkezdhet görcsölni a lábunk, ha pedig kiiktatjuk az étrendünkből, akkor nem jelentkezik többé, míg más nyugodtan fogyaszthatja ezt a növényi fehérjét. Bármilyen étel kiválthat immunreakciót, amelynek tünete lehet az izomrángás is. Mielőtt szinte mindent kiiktatnánk az étrendünkből, érdemes orvoshoz fordulni, hogy megtudjuk, a közel 170 ételfajta közül, ami allergiát válthat ki, mint például a glutén, a laktóz, a kukorica, a nádcukor, a szója vagy épp bizonyos kemikáliák, mint a szalicilsav vagy a fenil-alanin, mi okozza az görcsöket.

Túl kemény edzések

Edzés közben az izmok sérülnek, roncsolódnak, majd pihenéskor alkalmazkodnak, illetve erősödnek. Ez a természetes folyamat, azonban túledzés esetén izomgörcsök vagy -rángások jelentkezhetnek. Ha súlyzós edzés vagy futás közben/után ezeket tapasztaljuk, akkor túl hosszú, vagy épp túl intenzív az edzésünk, nem a saját edzettségi szintünknek megfelelően van összeállítva, esetleg nem adjuk meg a testünk számára szükséges pihenőidőt. Ilyenkor a masszázs, a jegelés, a megnövelt folyadékfogyasztás, a magnézium szedése és a pihenés a gyógyír.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X