Főoldal > MOZGÁS > Így előzd meg az izomgörcsöt!

Így előzd meg az izomgörcsöt!

egészséggörcskalciumvádli
0

Írta:

Izomgörcs akkor jön létre, ha az ideg rossz impulzusokat küld az izomzat felé, és az izomzat nem képes az ellazulásra. Az izom túlterhelése is komoly görcsöket okozhat, aminek nyomán apró sérülések is keletkezhetnek az izomrostokban – állítja Dr. Bertold Schrank a wiesbedeni klinika neurológus professzora. De a sejtekközötti tér elektrolit háztartása is jelentősen befolyásolja az izomzat állapotát […]

Izomgörcs akkor jön létre, ha az ideg rossz impulzusokat küld az izomzat felé, és az izomzat nem képes az ellazulásra.

Az izom túlterhelése is komoly görcsöket okozhat, aminek nyomán apró sérülések is keletkezhetnek az izomrostokban – állítja Dr. Bertold Schrank a wiesbedeni klinika neurológus professzora. De a sejtekközötti tér elektrolit háztartása is jelentősen befolyásolja az izomzat állapotát – teszi hozzá a professzor.

Főleg azoknál a sportolóknál jeletkeznek a gyakori izomgörcsök, akik rengeteget edzenek, izzadnak, miközben folyadékszükségleteiket és ásványi anyag igényüket nem kellő mértékben pótolják.

Ha látszólag minden ok nélkül sorozatos izomgörcsöt kapsz, érdemes orvoshoz fordulni – figyelmeztetnek a szakemberek, mivel ritkán ugyan, de a görcsök hátterében addig fel nem tárt cukorbetegség is állhat.

A görcsöt úgy tudod a leghatékoinyabban elkerülni, ha kemény edzések után pihenteted, nyújtod az izmokat, és megfelelő mértékben pótolod a folyadékot, valamint az izmok működéséhez elenggedhetetlenül szükséges ásványi sókat.

Az sem mindegy, hogyan táplálkozol – figyelmezetetnek a kutatók, mert a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet abban, hogy a szervezetedben ne alakuljon ki magnéziumhiány.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X