Jót tesz a szívnek, erősíti a csontokat, szebbé teszi a bőrt és még a daganatos betegségek kockázatát is csökkenti. De vajon melyek azok a természetes források, amelyekből a leghatékonyabban tudunk hozzájutni?
Köztudott, hogy a napon töltött 30 perc már elegendő D-vitamint biztosít számunkra. Eddig azonban viszonylag keveset lehetett tudni arról, melyek azok az élelmiszerek, melyekben ez a kulcsfontosságú vitamin magtalálható. Most összegyűjtöttük neked azokat az értékes D-vitamin forrásokat, melyek nemcsak egészségesek, de finomak is!
1. Étcsokoládé
A 75% fölötti kakaótartalmú keserű csokoládéban rengeteg antioxidáns és vitamin megtalálható. D-vitamin tartalma például kifejezetten magas, ezért rendszeres fogyasztását bátran javasolják légúti problémák, szájbetegségek és csontritklás esetén is.
2. Tojássárgája
Nemcsak a színében hasonlít a Napra, ugyanis már napi egy tojássárgája biztosítja a napi D-vitamin szükségletünket. A narancssárgás színéért felelős béta-karotin pedig (a sárgarépához hasonlóan) a szem egészségét is javítja, ami különösen a látásproblémáktól szenvedőknek, illetve az időskorúaknak jó hír.
3. Gomba
A köretként, salátaként és önmagában is nagyon finom gomba fajtája válogatja, hogy melyikben mennyi D-vitamin van. Az ízletes kucsmagomba például 136 IU-t, a matikae gyógygomba 736 IU-t, a portobello gomba 9 IU-t, míg a szarvasgomba 5IU-t tartalmaz.
Jó, ha tudod: gyermekek számára napi 400-1000 IU, felnőttek számára pedig 2000-4000 IU az ajánlott napi D-vitamin bevitel – ez testsúlytól és egészségi állapottól is függ. Szóval mielőtt étrendkiegészítő tabletta formájában szeretnél D-vitamint bevinni a szervezetedbe, azt javasoljuk, hogy kérd ki háziorvosod tanácsát ezzel kapcsolatban.
4. Szójatej
Mivel a legtöbb növényi eredetű étel nem tartalmaz annyi D-vitamint, mint az állati eredetű táplálékok, főleg a vegetáriánusoknak és a vegánoknak ajánljuk a szójatej rendszeres és gyakori fogyasztását, melyben sok más antioxidáns, ásványi anyag és vitamin is megtalálható.
5. Narancslé
A vegetáriánusok és a laktózérzékenyek számára is bátran fogyasztható a nem sűrítményből készült, 100%-os, cukrozatlan narancslé, ami az egyik legnagyobb D-vitamin adagot tartalmazza az összes itt felsorolt élelmiszer közül.
Fotó: 123RF