Talán még nem is tudtál róla, de ennek a hormonnak a segítségével egy-kettőre leolvadhat rólad az a pár pluszkiló!
Mi az a leptin?
A leptin egy olyan hormon, mely a zsírsejtekben termelődve csökkenti az étvágyat, éhség esetén jelet küld az agynak, valamint segít a szervezet energialeadási folyamataiban. Talán nem meglepő, ha azt mondjuk: ez a hormon nagy hatással van minden zsírégető tevékenységre.
Milyen más szerepet játszik még?
Többek között immunerősítő, gyulladáscsökkentő, csonterősítő és testhőmérséklet-szabályzó tulajdonságokkal is rendelkezik, de a testsúlyszabályzásban és a pubertás kori fejlődésben is nagy szerepet játszik. A leptin szabályozni tudja az étvágyat, ezért nagyfokú fogyás érhető el vele.
Mennyi van belőle a szervezetünkben?
A leptin mennyisége folyamatosan változik a testünkben: evés után több, míg evés előtt általában kevesebb van belőle. Ez röviden azt jelenti, hogy minél több leptin van a szervezetünkben, annál kevésbé leszünk éhesek.
Mi befolyásolja a leptin hormon szintjét?
Az étkezések gyakorisága és mennyisége jelentősen befolyásolja a szervezetünkben lévő leptin hormon mennyiségét, ahogyan az ételek zsírossága is: alacsony zsírtartalmú ételeknél növekszik, magas zsírtartalmú ételek hatására pedig csökken a leptin.
A legfrissebb kutatások szerint a kevés alvás és a szervezetünkben lévő gyulladások is csökkenthetik a természetes leptin-termelődést, ami miatt könnyen elhízhatunk.
Hogyan lehet több leptin a szervezetünkben?
Azonkívül, hogy növeljük az alacsony zsírtartalmú ételek mennyiségét az étrendünkben és naponta legalább 7-9 órát alszunk, az omega-3-zsírsavakban gazdag halféléket (pl. makréla, lazac, hering, tonhal) is érdemes fogyasztani, mert ezek a húsfélék bizonyítottan javítják a szervezet leptinválaszát.