Főoldal > EGÉSZSÉG > Minden, amit az étvágycsökkentő hormonról tudnod kell

Minden, amit az étvágycsökkentő hormonról tudnod kell

étvágyétvágycsökkentésleptin
0

Írta:

Talán még nem is tudtál róla, de ennek a hormonnak a segítségével egy-kettőre leolvadhat rólad az a pár pluszkiló!

Mi az a leptin?

A leptin egy olyan hormon, mely a zsírsejtekben termelődve csökkenti az étvágyat, éhség esetén jelet küld az agynak, valamint segít a szervezet energialeadási folyamataiban. Talán nem meglepő, ha azt mondjuk: ez a hormon nagy hatással van minden zsírégető tevékenységre.

Milyen más szerepet játszik még?

Többek között immunerősítő, gyulladáscsökkentő, csonterősítő és testhőmérséklet-szabályzó tulajdonságokkal is rendelkezik, de a testsúlyszabályzásban és a pubertás kori fejlődésben is nagy szerepet játszik. A leptin szabályozni tudja az étvágyat, ezért nagyfokú fogyás érhető el vele.

Mennyi van belőle a szervezetünkben?

A leptin mennyisége folyamatosan változik a testünkben: evés után több, míg evés előtt általában kevesebb van belőle. Ez röviden azt jelenti, hogy minél több leptin van a szervezetünkben, annál kevésbé leszünk éhesek.

Mi befolyásolja a leptin hormon szintjét?

Az étkezések gyakorisága és mennyisége jelentősen befolyásolja a szervezetünkben lévő leptin hormon mennyiségét, ahogyan az ételek zsírossága is: alacsony zsírtartalmú ételeknél növekszik, magas zsírtartalmú ételek hatására pedig csökken a leptin.

A legfrissebb kutatások szerint a kevés alvás és a szervezetünkben lévő gyulladások is csökkenthetik a természetes leptin-termelődést, ami miatt könnyen elhízhatunk.

Hogyan lehet több leptin a szervezetünkben?

Azonkívül, hogy növeljük az alacsony zsírtartalmú  ételek mennyiségét az étrendünkben és naponta legalább 7-9 órát alszunk, az omega-3-zsírsavakban gazdag halféléket (pl. makréla, lazac, hering, tonhal) is érdemes fogyasztani, mert ezek a húsfélék bizonyítottan javítják a szervezet leptinválaszát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X