Főoldal > DIÉTA > 9 hatásos tipp a fogyásért

9 hatásos tipp a fogyásért

alvásdiétaétvágyfogyás
0

Írta:

Megpróbáltál mindent, de csak nem akar lemenni az a pár fránya pluszkiló? A következő tippeket dietetikusok segítségével állítottuk össze, hogy neked csak az álomalakodra kelljen koncentrálnod!

1. Koncentrálj a zöldségekre

A zöldségekben található magas vitamin- és ásványi anyag mennyisége igencsak egészségessé teszi őket, de másért is érdemes fogyasztani őket: nem telítenek el, ezért lényegében bármennyit ehet belőlük, a nap bármely szakaszában! Arra azért figyelj, hogy egy kis szénhidrát is kerüljön a tányérodra, hiszen a test belőlük merít energiát.

2. Igyál sokat

A szervezetünknek folyamatosan szüksége van a vízpótlásra: a szakértők szerint, ha már szomjúságot érzel, az már rosszat jelent és azonnal pótolnod kell a vízveszteségedet! Hogy ez ne történjen meg veled, étkezés előtt, alatt és után is igyál egy keveset – így a szilárd ételből sem fogsz annyit fogyasztani.

3. Reggelizz egészségesen

A tápláló és egészséges reggeli a fogyás egyik kulcspontja: ha péksüteményekkel eszed tele magad, egész nap éhes leszel, amennyiben viszont fehérjében és rostban gazdag gyümölcsöket, gabonaféléket és tejtermékeket fogyasztasz, a nap folyamán sokkal kevesebbet fogsz enni.

4. Nassolj okosan

A dietetikusok szerint azok, akik hetente néha elengedik magukat, és elfogyasztanak egy-egy szelet csokoládét, sokkal eredményesebbek a fogyásban, mint azok, akik folyamatosan ellenállnak az édességeknek. Csupán arra kell figyelned, hogy a nassolás ellenére ugyanúgy tartsd az étrendedet,mint előtte!

5. Étkezz otthon

Az otthon elkészített ételek 60%-kal kevesebb sót és zsírt tartalmaznak, mint a kifőzdében vagy a boltban vásárolt meleg ételek. Mi épp ezért ajánljuk, hogy hétvégenként készíts össze pár olyan menüt, melyet csak ebéd előtt fel kell melegítened – így nemcsak a sorban állást és a pénztárcádat kíméled meg, hanem az alakodat is!

36874813 - fitness girl working out in the park

6. Egyél lassan

Mielőtt pillanatok alatt elfogyasztanád a menüdet, lassíts le! Gyönyörködj a tálalásban, szívd be az étel illatát és forgasd meg a villádat a tányérodban: az evés végtére is kulináris élmény, a kínai orvoslás felemelkedése óta pedig különösen népszerű lett lassú étkezés gyakorlása.

7. Mozogj sokat

Iktass be 10 perces mozgásokat a napodba! Különösen hatásos lehet egy kis séta, vagy egy pár perces gyakorlatsor, ha ülő munkát végzel, de autó vagy tömegközlekedés helyett is választhatod a bicajozást; liftezés helyett pedig a sétálást. Ezek a kis mozgások nagy változást fognak hozni a fogyókúrádba.

8. Haladj lassan

A fogyókúrát a legtöbben ott rontják el, hogy elérhetetlen célt tűznek ki maguk elé: ne akarj ledobni 5 kilót egy hét alatt, ahogy két teljes ruhamérettől se akarj megszabadulni egy hónap alatt. Az eredményes fogyókúrához idő kell, melyet nem szabad siettetni!

9. Aludj eleget

Csak kevesen tudják, hogy a fogyás nemcsak az edzésen és a diétán, hanem a jó alváson is múlik. Egy friss kutatás szerint azok, akik naponta legalább 8 órát alszanak, több kilótól képesek megszabadulni, mint a kevesebbet pihenők. Ez nagy valószínűséggel az alvás közben termelődő ghrelin és leptin nevű hormonok miatt lehetséges, melyek nagy befolyással vannak az étvágyunkra és az éhségérzetre.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X