Főoldal > DIÉTA > 5 étkezési szabály, ami az egészséges életmódhoz kell

5 étkezési szabály, ami az egészséges életmódhoz kell

diétaegészségételétkezésfogyáskalóriatápanyagtáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Míg egy diéta lehet káros, addig az egészséges étkezés az alakunknak is jót tesz, azért érdemes az utóbbit választanunk. Jó hír, hogy csupán néhány alapvető szabályt kell betartani ahhoz, hogy úgy táplálkozzunk, ami az egészségünket és alakunkat is óvja.

Étkezz változatosan

A szigorú diétákkal az a gond, hogy legtöbbször olyan ételeket is tiltólistára tesz, amelyek valójában egészségesek. A szervezetnek egyaránt szüksége van zöldségekre, gyümölcsökre, gabonákra (lassan felszívódó szénhidrátokra), fehérjére, de egészséges zsírokra is. Ahhoz, hogy nehogy hiányállapot alakuljon ki, egyik nagy tápanyagcsoportot sem szabad kihagyni az étkezésekből.

Többször keveset

Az egészségmegőrzéshez és a fogyáshoz egyaránt elengedhetetlen a vércukorszint stabilizálása. Ez finomított szénhidrátok elhagyásával és gyakori, két-három óránkénti étkezéssel kivitelezhető a leghatékonyabban. Nem baj, ha naponta ötször-hatszor is eszel, a minőség mellett azonban ügyelj a kisebb adagokra is, hogy ne terheld túl a szervezetedet.

Egyél jókor

Ha igazán tuti életmódváltást szeretnél, akkor a minőség és mennyiség mellett jó, ha figyelsz arra is, hogy az élelmiszereket melyik napszakban fogyasztod. Délelőtt gabonákkal, gyümölcsökkel érdemes jóllaknod, míg délutánra, estére maradhatnak a zöldségek és a fehérjék. Ha ezt betartod, nem csak az emésztésed, de a mérleg nyelve is meghálálja.

72010636 - picture showing happy woman relaxing at home

Hozd összhangba az étkezéseket az edzésekkel

Nemcsak napszakokra érdemes beosztani a tápanyagbevitelt, de célszerű az edzéseinkhez is igazítani. Edzés előtt ugyanis a kellő energiaszinthez és teljesítőképességhez lassan felszívódó szénhidrátokat, gyümölcsöket, gabonában gazdag élelmiszereket érdemes fogyasztani. A regenerálódáshoz, izomtömeg-növekedéshez pedig sportolás után a proteinben gazdag étkezés ajánlott.

Lefekvés előtt ne

Az esti órákban már jóval kevesebb kalóriára van szüksége a szervezetnek, mint napközben, hiszen már nem végzünk olyan fizikai és szellemi megterhelést, amivel elégethetnénk a bevitt kalóriákat. A „6 óra után tilos enni” szabály azért nem helytálló, hiszen mindenkinek más a bioritmusa. Arra érdemes figyelni, hogy lefekvés előtt két-három órával már semmilyen ételt ne fogyasszunk, és a folyadékbevitelt is minimalizáljuk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X