Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik a testeddel, ha éhezel

Ez történik a testeddel, ha éhezel

éhezéskoplalás
0

Írta:

A koplalás bár eleinte látványos „fogyókúrának” tűnhet, azonban az egészséged mellett még tested tónusosságát, feszességét, sőt, izmaidat is veszélyeztetheti.

Először az izmaidból fogsz

Bár tényleg szembetűnő változás érhető el már néhány nap éheztetés után, azonban jó, ha tudod, hogy ilyenkor az izomtömegedből fogysz elsősorban. Bőröd is sokkal gyorsabban megereszkedik, és ami néhány nap elteltével talán előnyös változásnak tűnhet, nem sokkal később már egy beteges külsejű idegen fog rád meredni a tükörből.

Lelassul az anyagcseréd

Az egészséges fogyás legfontosabb tényezője a gyors anyagcsere. Ezt pedig kiegyensúlyozott, rendszeres étkezéssel tudod elérni. Ha koplalsz, szervezeted úgy próbálja meg tartalékait megőrizni, hogy lelassul az anyagcsere, így a fogyás lényegében sokkal lassabb ütemben megy végbe, mint amennyire az az ételek drasztikus megvonása miatt várható lenne.

51249422 - girl exhausted from malnutrition lies on the sofa. plate is empty side and closeup on the photo

Tönkreteszed az emésztésed

A tested és emésztőrendszereid számára a legideálisabb az, ha 3 óránként magadhoz veszel egy-egy kisebb adag ételt. Így nem esik le a vércukorszinted, és ha odafigyelsz az ételek minőségére, nem is ugrik meg. Így pörgeted az anyagcserét, és beindul a fogyás. Azonban ha egész nap alig eszel, a gyomrod, a beleid is felmondhatják a szolgálatot, számíthatsz gyomorfekélyre, vagy más, akár komolyabb bélrendszeri megbetegedésre is.

Nem bírsz edzeni

A koplalás természetesen ez erőtlenséget, fáradtságot is maga után vonja, így a hétköznapi teendők is nehézséget és dupla annyi erőfeszítést igényelnek majd. Az edzést pedig szinte biztos, hogy el is felejtheted, sőt, ha nem viszel be elég tápanyagot, akár még össze is eshetsz sportolás közben.

Depresszióssá válhatsz

Az éhezés nem csak a testet és a szellemet viseli meg, de sajnos a pszichére is rendkívül negatívan hat. Az önsanyargatás akár olyan mély depresszióba is taszíthat, hogy könnyen előfordulhat, hogy csak szakember segítségével tudsz kimászni a gödörből. De az általános rossz közérzet, komor hangulat szinte garantált.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X