Főoldal > DIÉTA > Biztos sikert ígér ez az extrém diéta

Biztos sikert ígér ez az extrém diéta

éhezésextrém diétakoplaláspaleo
0

Írta:

A tudósok szerint az éheztetés beindítja a fogyást.

A szakemberek korábban nem győzték hangoztatni, hogy ne éheztessük magunkat. Most viszont egy új tanulmány szerzői azt állítják, számos előnye lehet egy olyan extrém diétának, amelynek jegyében 36 óra koplalást 12 óra “bűnözés” követ – vagyis egy olyan időszak, amikor azt eszünk, amit csak akarunk. Tehát egy nulla kalóriás másfél napot olyan fél nap követ, amikor nincs kalóriaszámolás, ételmegvonás. Amikor akár három cukorral is ihatjuk a kávét, és még egy sütit is ehetünk mellé (már aki kibírja ezt a cukorsokkot).

A tudósok 60 túlsúlyos, 48-52 és közti önkéntes bevonásával folytatták le tudományos kísérletüket. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyikbe sorolt embereket arra kérték, folytassák tovább megszokott étrendjüket, a másik csapat tagjaira viszont egy úgynevezett váltott napi böjt (alternate day fasting, ADF) várt: 36 óra éhezés, majd 12 óra “bűnözés”, négy héten át.

A tudósok azt látták, hogy ez idő alatt a koplalós csoport tagjai átlagosan közel 4 kilót adtak le, javult a véreredményük, csökkent a hasi zsírjuk, valamint több mint harmadával kevesebb kalóriát vittek be a szervezetükbe, mint addig. Mármint ha tudatosan számolták volna a kalóriákat. De erre ennél a diétánál nincs szükség. Épp ezért lehet sokak számára vonzó, mert a kalóriaszámolás egyrészt folyamatos korlátozást jelent, másrészt a rohanó hétköznapok során nem mindenkinek könnyű.

Azt egyelőre az orvosok sem tudják biztosan, hogy a váltott napi böjtnek miért lehet ennyi jó hatása, de azt gyanítják, evolúciós okok állhatnak a háttérben: sokaknak az ősemberek étrendjét idézi, mert nekik sem volt állandóan elérhető az étel.

Mielőtt úgy döntenél, kipróbálod ezt az extrém diétát, hadd hívjuk fel még egy dologra a figyelmed: a tudósok csak négy hétig követték a minden másnap koplalókat, ezért senki sem tudja, hosszabb távon milyen hatásokkal járhat ez a módszer. Ha még így is érdekel, mindenképp keresd fel a háziorvosod, és beszéld meg vele, mielőtt belevágnál!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X