Főoldal > DIÉTA > Inkább koplalok, csak sportolni ne kelljen…

Inkább koplalok, csak sportolni ne kelljen…

diétaedzésegészségfogyáskoplaláslapos hasmozgássportzsírégetés
0

Írta:

Még a magukat egészségtudatosnak tartók közül is alig minden második ember sportol rendszeresen – derült ki egy friss felmérésből, ami a magyarok egészséges életmódhoz, egészségmegőrzéshez való viszonyát vizsgálta.

Egy hazai, étrend-kiegészítőket, vitaminokat és gyógyhatású készítményeket forgalmazó cég nemrégiben arra kereste a választ, vásárlói hogyan igyekeznek magukat fitten és egészségesen tartani. A több mint 200 megkérdezett visszajelzései alapján túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egészségtudatosság terén van még hova fejlődnünk…

Mi magyarok szeretünk jókat enni-inni, nem vetjük meg a zsíros ételeket, és a szabadidős sportolásnak sincsenek komoly hagyományai országunkban. (Az Eurobarometer adatai szerint a magyarok 44%-a még sohasem sportolt.) Ennek persze meg is van az eredménye, hiszen vezető helyet foglalunk el számos olyan európai betegség statisztikában, amelyek a helytelen étkezési szokásokkal és a mozgásszegény életmóddal vannak összefüggésben.

Mozgás kontra diéta

A testmozgás az egészséges élet egyik fő alappillére, ennek ellenére még a magukat egészségtudatosnak vallók körében sem képezi a sport a mindennapok szerves részét.  A kutatásban részt vevők alig több mint 40%-a sportol rendszeresen, ezzel szemben tízből 9 válaszadó inkább kiegyensúlyozott étkezéssel, vitaminokkal és a káros szenvedélyek mellőzésével igyekszik egészséges maradni.

Meglepő módon az összes vizsgált korcsoport közül egyedül a 60 év feletti korosztály fordít kiemelt hangsúlyt a testmozgásra. 64%-uk sportol rendszeresen, ami átlagosan heti 3-5 óra futást, kerékpározást, vagy gyorsgyaloglást jelent. Ennek a legkézenfekvőbb magyarázata talán az lehet, hogy ilyen korban már több idő jut a mozgásra.

Az eredményekből jól látszik, hogy az egészségmegőrzésre nagy hangsúlyt fordítók átlagosan dupla annyi időt töltenek sportolással, mint kevésbé tudatos társaik, és ehhez jellemzően használnak valamilyen vitamint vagy étrend-kiegészítő készítményt. A legkedveltebb sportágak közé a kerékpározás és a futás tartozik, legkisebb népszerűségnek pedig a csapat- és a páros sportok örvendenek.

April 24, 2013 - Schaumburg, Illinois, U.S. - FALLON FOX trains at her local gym. Fallon found herself in the spotlight after coming out as a transgender fighter in mixed martial arts., Image: 167840382, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News

Tudatos táplálkozás = egészség?

Étkezés terén szemmel láthatóan nagyobb tudatosság figyelhető meg a megkérdezettek körében. Minden harmadik válaszadó igyekszik száműzni étrendjéből a cukrot, a finomított szénhidrátot, a tartósítószereket és a gyorséttermi ételeket – jellemzően azok fordítanak nagyobb figyelmet táplálkozásukra, akik életében a sport nem kap nagy szerepet.

Arról, hogy egészségünk megőrzése érdekében milyen élelmiszereket érdemes kerülni, többségünk elsősorban az internetről, magazinokból, TV-ből és rádióból tájékozódik. Az orvosok, dietetikusok véleményét pedig csak tízből 1 ember kéri ki a témában – holott leginkább ők tudnak hiteles, naprakész és személyre szabott segítséget nyújtani ebben.

Az vagy, amit megeszel?

Az egészségtudatosan gondolkodó emberekről a kutatás fényében elmondható, hogy jobban szeretik tudni, mi kerül a tányérjukra, ezért többségük minden nap olyan ételt eszik, aminek alapanyagait a háztartás valamely tagja válogatja össze. Ezzel szemben az egészségükre kevésbe odafigyelők inkább online rendelnek, kifőzdében, gyorséttermekben vagy menzán vásárolt ételeket fogyasztanak a hétköznapokon.

A felmérésben részt vevők több mint fele kipróbált már legalább egy diétát, de a fogyókúrázás még mindig inkább a nőkre jellemző, akik az ételmegvonás mellett gyakran testsúlycsökkentő étrend-kiegészítők szedésével kívánják elérni a vágyott alakot.

„Annak ellenére, hogy egészségtudatosság terén nem mi magyarok állunk az élen, elmondható, hogy évről-évre egyre többen támogatják szervezetük optimális működését vitaminokkal, és az is megfigyelhető, hogy az emberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy problémájukra természetes megoldást találjanak!” – fűzte hozzá Homonnai Dániel, a www.omega3wellness.hu webáruház ügyvezetője.

Összességében elmondhatjuk, hogy egészségtudatosság terén van még hova fejlődnünk. Mindenképpen biztató viszont az a tendencia, hogy a fiatalabb korosztály tagjai egyre inkább odafigyelnek étkezésükre, hiszen a megfelelő étrend betartásával számos generációs betegséggel szemben felvehetjük a harcot. Ha mindehhez rendszeres testmozgás és megfelelő vitaminpótlás társul, Magyarország végre előkelőbb helyet foglalhat el Európa egészség-térképén.

Forrás: Omega3wellness


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X