A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nélkülözhetetlenek az egészségünk érdekében, segítenek megvédeni bennünket a betegségektől.
Milyen ételekben találhatók meg ezek, miből érdemes rendszeresen fogyasztanunk?
Vitaminok
Vitaminokból vannak vízben oldódók, melyeket szervezetünk rendszeresen kiürít, és zsírban oldódók, melyekből a májban és a zsírszövetekben raktározódik.
Vízben oldódó vitaminok forrásai
- B1: sonka, szójatej, görögdinnye, makktök
- B2: tej, joghurt, sajt, teljes kiőrlésű gabonafélék, B2-vitaminnal dúsított gabonafélék, gomba, burgonya
- B3: baromfihús, halak, teljes kiőrlésű gabonafélék, B3-vitaminnal dúsított gabonafélék
- B5: csirkehús, teljes kiőrlésű gabonafélék, brokkoli, avokádó, gomba
- B6: baromfihús, halak, hüvelyesek, tofu és más szójatermékek, banán
- B7: teljes kiőrlésű gabonafélék, tojás, szójabab, halak
- B9: spárga, spenót, brokkoli, hüvelyesek, narancslé
- B12: húsfélék, baromfihús, halak, tej, sajt, B12-vitaminnak dúsított szójatej és gabonafélék
- C-vitamin: citrusfélék, burgonya, brokkoli, paprika, spenót, eper, paradicsom, kelbimbó
Zsírban oldódó vitaminok forrásai
- A-vitamin: marhahús, máj, tojás, halak, édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, spenót
- D-vitamin: zsíros halak, tej
- E-vitamin: növényi olajok, leveles zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak
- K-vitamin: fejes káposzta, tojás, tej, spenót, brokkoli, kelkáposzta
Ásványi anyagok és nyomelemek forrásai
- Kalcium: joghurt, sajt, tej, leveles zöldségek
- Klorid: só
- Magnézium: spenót, brokkoli, hüvelyesek, olajos magvak
- Kálium: hús, tej, hüvelyesek, gabonafélék, édesburgonya
- Nátrium: só, szójaszósz
- Króm: húsfélék, baromfihús, halak, olajos magvak, sajt
- Réz: kagyló, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, bab, aszalt szilva
- Jód: jódozott só, tenger gyümölcsei
- Vas: vörös húsok, baromfi, tojás
- Mangán: olajos magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, tea
- Szelén: tenger gyümölcsei, olajos magvak
- Cink: húsfélék, kagyló, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák
(VIA)
Fotó: Getty Images