Főoldal > EGÉSZSÉG > Tünetek, amikkel azonnal menj orvoshoz

Tünetek, amikkel azonnal menj orvoshoz

betegségfájdalom
0

Írta:

Néha magunk is nehezen tudjuk eldönteni, hogy csak egy rosszabb napot élünk át, vagy egy komolyabb, kezdődő betegség első jeleit tapasztaljuk. Vannak tünetek, amelyeket önmagukban házi praktikákkal is orvosolni tudunk (torokfájás, orrfolyás), ám tapasztalhatunk olyanokat is, amelyekkel tilos tovább halogatni az orvos felkeresését.

Megmagyarázhatatlan fájdalom

Bizonyos fájdalmak hozzátartoznak az életünkhöz időközönként, és ezekkel a kellemetlenségekkel általában meg is tanulunk együtt élni. Ilyen például a frontérzékenység miatt kialakuló fejfájás vagy akár a menstruációs görcsök. A baj akkor van, ha váratlan eredetű, intenzív fájdalmat tapasztalsz. Ez többnyire soha nem ok nélkül történik, és hiába a fájdalomcsillapító megnyugtatónak tűnő hatása, minden esetben fordulj orvoshoz, ha érthetetlen eredetű fájdalmat tapasztalsz.

Láz

A láz az a tünet, ami jelzi, hogy gyulladás van a szervezetedben. Ennek oka ebben a járványos, vírusos időszakban többnyire gyorsan behatárolható. Már a hőemelkedés is arra utal, hogy valami nem a megfelelő módon működik a testedben, de a lázas állapot már egyértelműen orvosi ellátást igényel. A munkát pedig néhány napig hanyagold, hiszen senki nem alkalmas ilyenkor a megfelelő minőségű munkavégzésre, a gyógyulási folyamatot is lelassíthatod, de akár meg is akadályozhatod, nem beszélve a környezeted megfertőzéséről.

Elhúzódó köhögés

Nem kell minden kellemetlenséggel azonnal orvoshoz rohanni, mert a hidegebb évszakokban gyakran előfordulhatnak ártalmatlan megfázások is. A torokfájás, orrfolyás ilyenkor a leggyakoribb tünetek közé tartozik, ám ha emellé elhúzódó köhögés is társul, ne halogasd tovább az orvoslátogatást. Már csak azért sem, mert a kezelés elmulasztása és megfelelő gyógyszerek hiánya mellett ez könnyen hörghurutba, illetve tüdőgyulladásba csaphat át. A felgyülemlett váladékot ilyenkor orvos által felírt gyógyszerekkel, köptetőkkel kell kitakarítani a szervezetből.

Rossz közérzet

Van, amikor az embernek rosszabb napja van, amikor gyengébbnek, erőtlenebbnek érzi magát az átlagosnál. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy a szervezet olyan kórokozókkal harcol, amiket még azelőtt le tud győzni, hogy a betegség kiteljesedne. Ám ha már a rossz közérzet több napja tart, és nem is igen mutatja jelét a javulás, még akkor is orvoshoz kell fordulnod, ha kísérő tünetek nem jelentkeznek. Remélhetőleg semmi komoly nem fog kiderülni, és csak a fáradtság, stressz okozza a kellemetlenségeket, ám a test mindig jelez, ha baj van. Az is lehet, hogy egy komolyabb betegséget előzöl meg, ha idejében elmész az orvoshoz és kivizsgáltatod magad.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X