Főoldal > EGÉSZSÉG > Minden, amit a sóról tudni érdemes

Minden, amit a sóról tudni érdemes

asztali sóétrendszerep
0

Írta:

A só elengedhetetlen a sejtek, anyagcsere, idegrendszer és izomműködés megfelelő működéséhez, ám a hiánya és a túlzásba vitt sóbevitel is káros hatással lehet.

A só fontos szerepet játszik a szervezetünk működésében. Szükség van rá a sejtek, az anyagcsere, az idegrendszer és az izomműködés megfelelő működéséhez. Só hiányában a szervezet egyensúlya felborulhat, ami szédüléshez, gyengeséghez vezethet. Különösen nagy meleg, sportolás, hányás vagy hasmenés esetén beszélhetünk sószükséglet növekedéséről , ilyenkor a folyadékpótláson túl a sóbevitelt is pótolni szükséges, hiszen a víz önmagában nem elegendő.

De mi történik, ha túl sok sót fogyasztunk? A túlzott sófogyasztás szintén felboríthatja a szervezet egyensúlyát. A magas nátriumtartalom miatt a vízvisszatartás nő, ez pedig megterheli az érrendszert, a szívet és az emésztőrendszert, akár izomgörcsöket is kiválthat. Hosszú távon a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz és más szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

De mennyi sóra van szükségünk? Napi 1,5-2 gramm nátrium elegendő a szervezetünk számára, ami körülbelül 5 gramm konyhasónak felel meg. A WHO napi maximumként 5 gramm sót javasol, de a felmérések szerint a népesség közel négyszeres mennyiséget fogyaszt. Ezt nemcsak a főzési szokások, hanem a gyorsételek és húsipari termékek is fokozzák.

Mindezért érdemes mérlegelni, mit eszünk! A címkék többsége segíthet a nátriumtartalom ellenőrzésében. Alacsonynak számít a 0,2 gramm alatti nátriumtartalmú élelmiszer, míg a 0,5 gramm felettiek már magasnak. A húsok, mint például a kolbász és szalonna, általában magas nátriumtartalmú ételek közé tartoznak, ahogy a sós rágcsálnivalók is.

Hogyan helyettesíthetjük a sót? Kezdjük azzal, hogy fokozatosan csökkentjük a só mennyiségét az ételekben, mivel ez elnyomja az ízeket. Fűszerekkel, mint például citromlé , tárkony és más zöldfűszerek, sokkal ízletesebbé tehetjük az ételeinket. A húsokat csípős paprikával, borssal és kaporral bolondíthatjuk meg. Néhány édes ízről sem feledkezzünk meg, mint a fahéj és a szegfűszeg a péksüteményekben, mert kísérletezéssel új, ízletes fogásokra számíthatunk.


További cikkeink a témában