Főoldal > EGÉSZSÉG > Mennyit sózzunk? Te tudod a helyes választ?

Mennyit sózzunk? Te tudod a helyes választ?

sózás
0

Írta:

A sók különböző típusai – a konyhasótól a Himalája-sóig – mind más-más hatással bírnak a szervezetre.

A só nélkülözhetetlen a konyhában, de fontos tudni, mennyit is fogyasztunk belőle . Különböző sófajták léteznek, például konyhasó, tengeri só, Himalája-só és parajdi só, amelyek származási helyük és finomítási módjuk alapján különböznek egymástól. A só két fő összetevője a nátrium és a klór , amelyek a szervezet folyadék- és sav-bázis háztartását szabályozzák. Az egészséges felnőttek napi nátrium szükséglete mindössze 1,5-2 gramm , ám a magyarok ennek háromszorosát fogyasztják, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

A túlzott sóbevitel a magas vérnyomás egyik fő kockázati tényezője, amely(ek) a magyar felnőtt lakosság mintegy harmadát érinti. Fokozza az agyvérzés, a szívkoszorúér-betegségek, sőt a vesebetegségek kockázatát is. Ezen kívül káros következményekkel járhat , mint például ödéma, cellulitisz, köszvény és korai ráncosodás is.

Jó hír, hogy a só nemcsak ártalmas, hanem néhány pozitív tulajdonsággal is bír . Kiemeli az ételek ízét és segíti az emésztést is. A tengeri és Himalája sók több hasznos ásványi anyagot tartalmaznak, míg a parajdi só a legjobbnak számít, mivel 84-féle ásványi anyagot tartalmaz . A jódozott só pedig fontos a jódhiány megelőzésére, különösen Magyarországon, ahol az jód szintje alacsony.

Az egészséges sófogyasztás érdekében én azt javaslom, hogy csökkentsd a bevitelt . Például állítsd el a sótartót az asztalról, és főzésnél válassz inkább erőteljes ízű fűszernövényeket. Ezzel elkerülheted a felesleges sózást, és ízletesebbé teheted az ételeidet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X