A csillagánizs, mely Dél-Ázsiában őshonos, már évezredek óta használatos a gyógyászatban és a gasztronómiában.
A csillagánizs nem csupán népszerű fűszer, hanem egészségügyi előnyeivel is büszkélkedhet. Ez a Dél-Ázsiában, főleg Kínában és Vietnámban termesztett örökzöld fa termése csillag alakú, benne pedig 3-4 milliméter nagyságú magok fejlődnek. Az afrodiziákumként is ismert fűszert a kínai konyhában már több mint 3000 éve használják. Európába a 16. században, Amerikába pedig csak 1971-ben érkezett meg. Aromája hasonlít az ismertebb ánizséhoz, de annál erősebb.
A csillagánizs kiváló támogatást nyújt az immunrendszernek. A téli időszakban különösen fontos, hogy megakadályozzuk az influenza és megfázásos megbetegedéseket. A csillagánizs egyik hatóanyaga, a sikimisav, a Tamiflu nevű gyógyszerben is megtalálható. Antibakteriális és köptető hatása miatt köhögéscsillapításra is alkalmas.
Emellett segíti az emésztést is, enyhítve a hasi fájdalmakat és az emésztési zavarokat. Viszont óvatosnak kell lenni a mérgező japán csillagánizzsal, ezért érdemes ellenőrzött minőségű forrást választani. Görcsoldó hatása a tápcsatornában és a húgyutakban is érvényesül.
Használatához készíthetsz csillagánizs-teát , amit gyógynövényboltokban vagy gyógyszertárakban könnyen beszerezhetsz. Emellett jól párosítható gyümölcsök, zöldségek és húsételek, például csirke és kacsa, továbbá fűszerek, mint gyömbér, fahéj, szegfűszeg és bors kíséretében is remek ízélményt nyújt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |