Hazánkban a felnőttek felének magasabb a koleszterinszintje a megengedettnél, ám helyes táplálkozással és életmóddal megelőzhetők a súlyos egészségügyi problémák.
Hazánkban minden második felnőtt küzd a koleszterinszint problémájával, hiszen a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás miatt egyre többen szenvednek érszűkülettől és egyéb keringési zavaroktól. A koleszterin fontos szerepet játszik a hormonok és a szövetek előállításában, de ha túlzott mennyiségben van jelen, az komoly egészségügyi gondokhoz vezethet. Különbséget kell tenni a jó (HDL) és a rossz (LDL) koleszterin között, mivel az előbbinek jótékony hatása van a véráramra.
Mi okozhatja a magas koleszterinszintet?
Legtöbbször a helytelen táplálkozás, mozgáshiány, genetikai tényezők, dohányzás, stressz és túlsúly állnak a háttérben.
Jó hír, hogy a magas koleszterin szint csökkenthető egészséges ételek fogyasztásával, mint például a lenmag, amely gazdag Omega3-6-9 zsírsavakban és jótékony hatással van az érrendszerre. A lenmagolaj formájában is fogyasztható, ami segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat.
A fokhagyma szintén kiváló, hiszen akár 15%-kal is csökkentheti a vér zsírtartalmát. Ezért érdemes rendszeresen bevonni étrendünkbe, de figyelni kell a mennyiségre is, mert a túlzott fogyasztás a jó koleszterint is csökkentheti.
A gyümölcsök közül az áfonyát érdemes megemlíteni, mivel serkenti a jó koleszterin termelését és csökkenti a vér zsírtartalmát. Próbálj ki egy egyszerű áfonyakrémlevest a következő recept szerint: főzz pár percig 50 gramm áfonyát forrásban lévő vízben, majd add hozzá citromot, szegfűszeget és mézet, és végül sűrítsd tejföl és liszt keverékével.
Az egészséges táplálkozás révén csökkenthetjük a magas koleszterinszint kezelésének kockázatát, ezzel javítva életminőségünket.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |