A legújabb kutatások szerint a paradicsomlé csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és a menopauzával kapcsolatos tüneteket.
Ha valaki azt mondaná, hogy létezik egy ital, mely csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és még a menopauza tüneteit is mérsékli, arról feltételezzük, hogy valami undorító csukamájolaj-szerűség lesz.
Legújabb kutatások azonban bebizonyították, hogy a paradicsom igazán ízletes és számos jótékony hatással bír.
A friss tanulmány során 95 nőt figyeltek meg, akik menopauzás tünetekkel küzdöttek, például szorongással, ingerlékenységgel és hőhullámokkal.
Ez a csoport 8 héten keresztül napi kétszer 200 ml paradicsomlevet fogyasztott.
A kutatás során kiderült, hogy szívritmusuk, vérnyomásuk és koleszterinszintjük az egészséges határokon belül maradt, ráadásul a menopauza kellemetlen tünetei is csökkentek 4-8 héten belül.
Az eredmények azt mutatták, hogy a triglicerid szint 150 mg/dl-ig emelkedett, majd jelentősen csökkent 70 mg/dl-ig, ami a 100 mg/dl alatti egészséges tartomány.
A klimaxos tünetek pedig 16%-kal mérséklődtek.
A javulás valószínűsített oka a paradicsomlé bioaktív összetevőinek köszönhető, mint például a 13-oxo-ODA zsírsav, amely megakadályozza a metabolikus szindrómák kialakulását és támogatja a szív egészségét.
A paradicsomlé gazdag antioxidánsokban és likopinban is, amelyek segítenek csökkenteni a menopauza tüneteit és a stresszt, szorongást.
Egyes neurotranszmitterek, amelyek szintén megtalálhatók a paradicsomlében, a hőhullámok enyhítésében segíthetnek.
Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az előre csomagolt paradicsomlevek cukrozva lehetnek, így javasolt inkább sótlan paradicsompürét választani, amit hígítva fogyaszthatunk.
A paradicsomlének nincsenek negatív hatásai a diétára, így bátran ihatjuk!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |