Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem csak a cukor veszélyes – bizonyos édesítőszerek is gyorsíthatják a szellemi hanyatlást

Nem csak a cukor veszélyes – bizonyos édesítőszerek is gyorsíthatják a szellemi hanyatlást

édesítőszerisődkori butulás
0

Írta:

Sokan választják az édesítőszereket egészségesebb alternatívaként a cukor helyett – alacsony kalóriájuk és vércukorszintre gyakorolt kedvező hatásuk miatt. Azonban új kutatások szerint ezek az anyagok hosszú távon árthatnak az agynak: különösen a középkor után kialakított étkezési szokások befolyásolhatják az időskori kognitív képességek romlását.

A mesterséges édesítőszereket – mint az aszpartám, szacharin, aceszulfám-K –, illetve bizonyos cukoralkoholokat – például eritritet, szorbitot és xilitet – sokáig ártalmatlannak tartották, mint a cukor alacsony vagy zéró kalóriás helyettesítőit. Egy új, több mint 12 ezer brazil középkorú személy nyolc éves követésén alapuló tanulmány azonban azt mutatja, hogy ezek az édesítőszerek statisztikailag összefüggésben állnak a kognitív képességek hanyatlásával, különösen a szóbeli kifejezőkészség terén. Leginkább azoknál jelentkezett a probléma, akik cukorbetegek, valamint azoknál, akik még nem érték el a hatvan éves kort – a hatvan felettiek esetében nem volt szignifikáns kapcsolat.

Az édesítőszerek hatása mögött állhat a bél-agyi tengely zavara, az idegrendszeri gyulladás és akár a neurodegeneratív folyamatok fokozódása. Bizonyos anyagok például megváltoztathatják a bél mikrobiomját, míg mások hatással lehetnek a vér-agy gát integritására, ami normál működés mellett is kritikus a pontos idegi jelátvitelhez. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az állatkísérletekben használt dózisok jóval meghaladták az emberi, mindennapi élelmiszerekben találhatóakat, és az emberi vizsgálatok inkább korrelációt mutattak, mint konkrét ok-okozatot. Ennek ellenére az eredmények figyelmeztetők: azoknak, akik rendszeresen használnak édesítőszereket, érdemes átgondolniuk a mennyiséget.

Ha az emberi táplálkozásban az ilyen mesterséges vagy alacsony kalóriás édesítőszerek gyakori elemek, hosszú távon ez befolyásolhatja az agy egészségét – különösen a memória, a beszéd és más kognitív funkciók terén. Ez nem azt jelenti, hogy minden édesítőszer azonnal káros lenne, de jó okunk van arra, hogy óvatosan bánjunk velük, és lehetőség szerint csökkentsük a használatukat, helyette inkább természetes módokat válasszunk az édesség élvezetére.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X