A legtöbb padlizsán, melyet az üzletekben látunk, egy körtére vagy tojásra hasonlítanak leginkább. A mérete változó lehet, egészen a kisebb burgonyától a nagy, cukkini méretűig. a színe pedig a sötétlilától a narancssárgáig is változhat.
Mutatjuk a listát, miért lenne érdemes gyakrabban padlizsánt enned!
Tele van rosttal
A rost nagyon fontos tápanyag. Szükségünk van rá többek között az emésztés megfelelő működéséhez. A rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök nagyon fontosak lehetnek a diéta során. Egy kutatás szerint a rost segít abban, hogy elkerüld a vastagbélrákot.
Jó a diétázóknak
Egy csésze padlizsán csupán 35 kalóriát tartalmaz. A padlizsán nem tartalmaz zsírt, így a derékbőségeden nem változtat, és az erek eltömődését is segít elkerülni. A hosszabb felszívódás miatt tovább érzed tőle telítettnek magad, így elkerülheted a túlevést.
Fitotápanyagot tartalmaz
A fitotápanyagok olyan növényi alapú vegyületek, amelyek az antioxidánsokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A padlizsán tartalmaz ilyen fitotápanyagokat, így segít elkerülni a szabad gyökök károsító hatását. Védi az agysejteket, javítja a vérkeringést.
A bőr öregedését késlelteti
Számos öregedésgátló lehetőség van, de kétség kívül a padlizsán a legfinomabb és legegyszerűbb lehetőség. Egy csésze padlizsán 0,4 mg E-vitamint tartalmaz, mely egy igen erős antioxidáns, segít fenntartani a sejtek frissességét és egészségét.
Energiát ad
A padlizsán komplex szénhidrátot tartalmaz, így energiával lát el a nap folyamán. Ezen kívül B-vitamintban gazdag, mely abban segít, hogy a zsírok és szénhidrátok energiává alakuljanak.
Segíti az agyad működését
A padlizsán arról ismert, hogy fiatalon és egészségesen tartja az agyad. A padlizsán fogyasztása kifejezetten ajánlott várandós nők számára, ugyanis segíti a baba agyának és gerincvelőjének kifejlődését és egészségét is.
Segíti a koleszterin csökkentését
Már korábban írtunk arról, hogy a padlizsán rostban gazdag. A rost abban is segít a testednek, hogy a rossz koleszterin szintjét csökkenteni tudja. Ezen kívül niacint és B3-vitamint tartalmaz, melyek szintén csökkentik a rossz koleszterin szintjét.
Gyulladáscsökkentő
Az egyik ásványi anyag, melyben a padlizsán gazdag, a magnézium. A magnézium egyik legismertebb tulajdonsága, hogy gyulladáscsökkentő. Ha fájdalmat érzel valamelyik testrészedben, azt lehet, hogy egy gyulladás okozza. Próbálj meg egy kevés padlizsánt enni, hátha segít a dolgon a gyulladáscsökkentő-hatás. Persze ha nem, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz!
Fotó: Profimedia – Red Dot