Vannak, akik viszolyognak tőle, mások eszküsznek rá: a paradicsomlé bizony egy nagyon érdekes ital. És még egészséges is.
A nagy nyári melegben kétszer annyira oda kell figyelnünk a folyadékbevitelünkre, ez ugyanis elengedhetetlen az egészségünk fenntartásához. A legjobban egész biztosan a vízzel járunk, vannak azonban olyan természetes, nem feldolgozott üdítők, amelyek szintén nagy szolgálatot tehetnek. Ezek egyike pedig a paradicsomlé.
Miért jó nekünk?
Ugyan nem olyan rostgazdag, mint egy egész nyers paradicsom, még így is nagyon jól járunk vele. Van benne még jelentős mennyiségű C-, A-, K- és többféle B-vitamin. A kálium és a magnézium pedig a szívünk egészségéért felel.
Tömve van antioxidánsokkal, a piros színét okozó likopin pedig gyulladáscsökkentő hatású. Ha rendszeresen fogyasztjuk ez utóbbit, csökkenthetjük vele a daganatos betegségek kockázatát. A sótlan paradicsomlé jó hatással van a koleszterinszintre és a vérnyomásra is.
Milyet igyunk?
Persze nem mindegy, hogy mit viszünk haza a boltból: figyeljünk oda, nehogy a polcról leemelt paradicsomlének túlzottan magas só- vagy cukortartalma legyen, ezzel ugyanis saját magunknak és az egészségünknek rúgunk majd öngólt.
A reflux tünetein ronthat, így a betegségben szenvedők csak óvatosan bánjanak vele.