Apró, zöld szemei nyár elején bukkannak fel, azonban egész évben élvezhetjük őket frissen vagy fagyasztva. Következzenek a legjobb érvek a zöldborsó fogyasztása mellett.
Rengeteg benne a fehérje
Köztudott, hogy a hüvelyesek fehérjetartalma kiemelkedően magas, és ez alól bizony a borsó sem kivétel. Együk rendszeresen, ha húsmentes életmódot folytatunk, persze húsevőknek is ajánlott a fogyasztása. Kiváló vasforrás (ráadásul vegán), tehát hozzájárul a vörösvértestek előállításához és egészségéhez is.
Kordában tartja a vércukorszintet
Mivel glikémiás indexe alacsony, rosttartalma pedig magas, a zöldborsóban egy olyan zöldségre találunk, ami a vércukorszint szabályozásában is segíthet. A kis szemekben lévő keményítő lassabb emésztést eredményez, ettől lesz jobb a vércukor egyensúlya.
Hozzájárul az emésztés egészségéhez
Rostjai táplálják a bél mikróbáit, ráadásul a rostok nagy része oldható, ezek enyhíthetik a székrekedés tüneteit. A rostgazdag étele rendszeres fogyasztása összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek és a rák kockázatának csökkentésével.
Egészségessé teszi a szívet
Ásványi anyagai (megnézium, kálium, kalcium) és antioxidánsai hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészséges működéséhez is. A koleszterinszint normális szinten való tartásáért az oldható rostjai felelnek.
Csökkenti a rák kockázatát
Minden hüvelyesnek igen magas az antioxidánsszintje, ez pedig azt is jelenti, hogy rendszeres fogyasztásukkal visszaszorítható a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata. A borsóban lévő, szaponin névre hallgató természetes vegyületek is segítenek ebben.