Főoldal > ÉTRENDEK > A rák ellen is védelmet nyújt ez a nyári zöldség

A rák ellen is védelmet nyújt ez a nyári zöldség

egészségzöldborsózöldség
0

Írta:

Apró, zöld szemei nyár elején bukkannak fel, azonban egész évben élvezhetjük őket frissen vagy fagyasztva. Következzenek a legjobb érvek a zöldborsó fogyasztása mellett.

Rengeteg benne a fehérje

Köztudott, hogy a hüvelyesek fehérjetartalma kiemelkedően magas, és ez alól bizony a borsó sem kivétel. Együk rendszeresen, ha húsmentes életmódot folytatunk, persze húsevőknek is ajánlott a fogyasztása. Kiváló vasforrás (ráadásul vegán), tehát hozzájárul a vörösvértestek előállításához és egészségéhez is.

Kordában tartja a vércukorszintet

Mivel glikémiás indexe alacsony, rosttartalma pedig magas, a zöldborsóban egy olyan zöldségre találunk, ami a vércukorszint szabályozásában is segíthet. A kis szemekben lévő keményítő lassabb emésztést eredményez, ettől lesz jobb a vércukor egyensúlya.

Hozzájárul az emésztés egészségéhez

Rostjai táplálják a bél mikróbáit, ráadásul a rostok nagy része oldható, ezek enyhíthetik a székrekedés tüneteit. A rostgazdag étele rendszeres fogyasztása összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek és a rák kockázatának csökkentésével.

Egészségessé teszi a szívet

Ásványi anyagai (megnézium, kálium, kalcium) és antioxidánsai hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészséges működéséhez is. A koleszterinszint normális szinten való tartásáért az oldható rostjai felelnek.

Csökkenti a rák kockázatát

Minden hüvelyesnek igen magas az antioxidánsszintje, ez pedig azt is jelenti, hogy rendszeres fogyasztásukkal visszaszorítható a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata. A borsóban lévő, szaponin névre hallgató természetes vegyületek is segítenek ebben.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X