Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a zöldség az egekbe tolja a vércukrod

Ez a zöldség az egekbe tolja a vércukrod

kukoricavércukorszint
0

Írta:

Sokan azt hiszik, hogy minden zöldség automatikusan jót tesz a vércukorszintnek – pedig ez nem mindig igaz. Egyetlen, gyakran fogyasztott zöldség különösen meg tudja emelni a glükózszintet, ha nem figyelünk az adagolásra.

A kiegyensúlyozott, zöldségekben gazdag étrend az egészséges életmód egyik alapja – ezt ma már senki sem vitatja. A zöldségek többsége rostokban gazdag, kalóriában szegény, és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, ami segíti a vércukorszint stabilizálását. Van azonban néhány kivétel, amelyekkel érdemes óvatosan bánni, különösen azoknak, akik cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában vagy prediabéteszben szenvednek.

Az egyik ilyen meglepő „bűnös” a kukorica. Bár zöldségként fogyasztjuk, valójában keményítőben gazdag gabonaféle, és glikémiás indexe (GI) jóval magasabb, mint például a brokkolié vagy a zöldborsóé. A főtt kukorica GI-értéke 60–70 között mozog, ami azt jelenti, hogy a benne lévő szénhidrát gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Ez különösen akkor jelenthet problémát, ha nagy adagban, vajjal vagy sóval ízesítve, esetleg más szénhidrátforrásokkal – például krumplival vagy kenyérrel – együtt fogyasztjuk.

Sokan a „természetes” ételeket automatikusan egészségesnek gondolják, de a természetes nem mindig jelent alacsony glikémiás terhelést. A kukorica – akárcsak a sárgarépa vagy a cékla – magasabb cukortartalmú zöldség, amelynek hatása az elkészítési módtól is függ. A főzés és a grillezés ugyanis lebontja a rostokat, és még könnyebbé teszi a cukrok felszívódását. Egy cső főtt kukorica akár 25–30 gramm szénhidrátot is tartalmazhat, ami nagyjából megfelel két szelet kenyérnek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a kukoricát teljesen ki kellene zárni az étrendből. Mérsékelt mennyiségben, például egy salátába keverve vagy fehérjedús étellel (például csirkemellel vagy tonhallal) kombinálva a vércukorszint-emelkedés jóval enyhébb lehet. A kulcs a mértékletesség és az ételpárosítás: mindig érdemes a szénhidrátban gazdag zöldségeket rostban, fehérjében és zsiradékban gazdag ételekkel együtt fogyasztani.

Azok számára, akik figyelik a vércukorszintjüket, érdemes megismerni a különböző zöldségek glikémiás indexét, és tudatosan válogatni. A leveles zöldek, a brokkoli, a karfiol vagy a cukkini például szinte alig befolyásolják a vércukorszintet, miközben tápanyagban gazdagok.

Összességében tehát nem a zöldségfogyasztás a probléma, hanem annak minősége és mennyisége. A kukorica továbbra is értékes élelmiszer lehet, ha okosan illesztjük be az étrendünkbe – de ha valaki hajlamos a vércukor-ingadozásra, jobb, ha nem ez lesz a tányér főszereplője.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X