Főoldal > DIÉTA > Most kiderül, tényleg egészségtelen-e a popcorn

Most kiderül, tényleg egészségtelen-e a popcorn

kukoricapattogatott kukoricapopcorn
0

Írta:

Kedvenc mozis ételünk, a pattogatott kukorica megítélése igen vegyes: hol egyes diéták tiltólistáin szerepel, hol fogyókúrás tippként javasolják fogyasztását. Nem csoda hát, ha mostanra halvány fogalmunk sincs, érdemes-e teljesen mellőzni, vagy inkább jóízűen rágcsálni.

Egészséges vs. egészségtelen

A popcorn nem más, mint egy teljes értékű gabona, amelyet kipattogtatnak. Bár sokan ugyanolyan üres kalóriaként tartják számon, mint például a fánkot, a táplálkozási szakértők jelenlegi álláspontja szerint igenis helye van az egészséges táplálkozásban. Nemcsak sok rostot tartalmaz, de nagyon kevés zsír található benne és kalóriatartalma is relatív alacsony. Mivel nagy a térfogata, sokáig lehet rágcsálni, ezáltal gondoskodik a jóllakottságérzetről. Természetesen az, hogy mennyire egészséges, jelentősen függ az elfogyasztott mennyiségtől és az elkészítési módjától is.

A popcorn tápanyagtartalma

Egy adag, amely egycsészényi mennyiségnek felel meg, popcornban 31-172 kalória lehet, elkészítési módtól és ízesítéstől függően. A levegőn pattogtatott, natúr változat tápanyagtartalma az alábbi:

  • Energia: 31 kcal
  • Fehérje: 1 g
  • Zsír: 0,4 g
  • Ebből telített zsír: 0 g
  • Szénhidrát: 6 g
  • Ebből cukor: 0,07 g
  • Rost: 1 g
  • Nátrium: 1 mg

Tehát, ha három csészényit fogyasztunk el belőle, akkor is kevesebb, mint 100 kalóriát veszünk magunkhoz, anélkül, hogy túl sok szénhidrátot vagy zsírt vinnénk be a szervezetünkbe. Természetesen a fenti számok könnyen megugorhatnak, ha vajas, sajtos, vagy más népszerű ízesítést választunk. Három csésze vajas pattogatott kukoricában például már a natúr energiatartalmának körülbelül duplája, azaz 192 kalória található, és jóval több, akár 15 g zsír. Érdemes tehát a natúr változat mellett dönteni, illetve alaposan megnézni a zacskó címkéjét.

A mikrós popcorn

A táplálkozási szakemberek egyáltalán nem javasolják a mikrózható, zacskós pattogatott kukoricák fogyasztását. A legtöbb rengeteg pálmazsírt, jobb esetben pedig vajat tartalmaz. A popcorn-tüdő betegség bár viccesen hangzik, sajnos valóban létezik. Az eredeti kór, amelynek bronchiolitis obliterans a neve, nagy mennyiségű diacetil belégzésekor jelentkezik, főként gyári munkásoknál. Bármilyen megdöbbentő, a vajas popcorn vaj ízének előállításához ugyanezt az anyagot használják. A túlzásba vitt mikrós popcorn fogyasztásának tünetei a tüsszögés, a száraz köhögés és a légszomj, súlyos esetben pedig visszafordíthatatlan tüdőkárosodáshoz is vezethet.

Sokkal egészségesebb, ha pattogtatni való kukoricát veszünk a piacról vagy a nagyobb szupermarketekből, és magunknak készítjük el. Egy kis kókuszzsírt vagy olívaolajat felforrósítunk egy nagyobb lábosban, majd beletesszük a kukoricát és a sót. Közepes lángon fedő alatt addig kell melegíteni, míg minden szem ki nem pattog. De akár egy barna zacskóba is tehetjük a megsózott kukoricát, és úgy be a mikróba.

Összegzés

Bár a pattogatott kukorica alapvetően egészséges étel, az elkészítési móddal könnyen egészségtelenné tehető. Amikor csak lehet, készítsük el saját magunknak, a moziban pedig kizárólag a natúr változatból kérjük a kapható legkisebb adagot.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X