Főoldal > AKTUÁLIS > Készülj Rékával a bikini-szezonra!

Készülj Rékával a bikini-szezonra!

diétaegészségfitnesztáplálkozás
0

Írta:

„Tudatosan tervezem az életem”

Rengetegen olvassák a bejegyzéseit, tartanak vele az edzéseken és a különböző programokon, ahol erőt ad rajongóinak az egészséges, harmonikus élet megtalálásához. Most a helyes étkezési szokások kialakításához ad tippeket nekünk, és gyakorlatokkal segít felkészülni a bikini-szezonra.

Sokak életét keseríti meg, hogy nem találják a legmegfelelőbb módszert az álomalak eléréséhez. A folyamatos próbálkozások elkeserítik őket, ezért feladják. Elkönyvelik, hogy az egész család túlsúlyos, és a genetika miatt ők is ducik maradnak. „De ez önámítás! Az elhízásban csak 20-30 százalék szerepe van a genetikának, a többi az életmódon múlik – mondja Réka. – Ha tartós eredményt szeretnénk, nem fogyókúrában, hanem életmódváltásban kell gondolkozni. A diéták eredménye gyakran csak addig tart, míg a kívánt testsúlyt mutatja a mérleg. Ekkor ugyanis a legtöbben visszatérnek a régi kerékvágásba: azokhoz a szokásokhoz, amelyek előtte a súlygyarapodáshoz vezettek. Így természetesen újra elkezdenek felkúszni a felesleges kilók.”

Életmódváltás – személyre szabottan

„Fontos, hogy fogyókúrázni tudatosan felépített, személyre szabott módszerekkel kezdjünk el. A drasztikus ételmegvonás sose vezet jóra – folytatja Réka. – Mindenki tudja, hogy a túl sok táplálékbevitel hízáshoz, a túl kevés pedig fogyáshoz vezet. De a hirtelen, nagy mennyiségű ételmegvonás után hamarosan stagnálás áll be a kilók apadásában, később pedig egy kevés plusztáplálék is visszafordíthatja a folyamatot, azaz újra hízni kezdünk.” A hirtelen ételmegvonáskor a szervezetnek muszáj fedezni a szervek fenntartásához szükséges energiát, így saját tartalékainkhoz nyúl. Ám ekkor bekapcsol a védekező üzemmód, és lelassul az anyagcsere: a szervezet kevesebb energiát fog használni, és minden pluszt elraktároz, hogy elkerülje a következő éhezést.

„Amikor a szervezet energiát szeretne nyerni, nemcsak a zsírraktárokat, de az izomzatot is elkezdi hasznosítani. Hozzászokik a kevesebb energiabevitelhez, ezért ha további súlytól szeretnénk megszabadulni, még kevesebbet kell ennünk. Ennél a minimális bevitelnél azonban annyira kimerül a szervezet, hogy mozogni, sportolni sem fogunk majd tudni, és az izomzat egyre csak apad. Figyelni kell testünk jelzéseire, igényeire, és annak megfelelően kell kialakítani az egészséges táplálkozási szokásokat” – szögezi le Réka.

reka2.jpg ()Falatozz okosan

Réka szerint három főétkezésen, és egy, legfeljebb két kisétkezésen kívül többre nincs szükség. Ha valakinek állandóan korog a gyomra, annak rosszul van összeállítva az étrendje, ez az oka a gyakori éhségérzetnek. „Ha reggelire gyümölcsöt, ebédre egy salátát eszünk, annyira kiéheztetjük a szervezetünket, hogy vacsorára már az egész hűtőt kipakolnánk. Ha mégis kibírjuk, és elhagyjuk az esti dőzsölést, akkor pedig hiányállapotok lépnek fel. A megoldás a napirend helyes összeállítása: a vacsora legyen a legszerényebb étkezés, az ebédnél pedig értékes tápanyagokat kell biztosítani a szervezetnek – fehérjéket, jó minőségű szénhidrátokat, egészséges zsiradékokat, rostokat, vitaminokat, és ásványi anyagokat. Ha figyelünk a mértékre, akkor jó ütemű és egészséges lesz a fogyás.”

Lépésről lépésre

De mit is jelent a mértékletes, egészséges táplálkozás? Például a cukor teljes elhagyását. Hozzáadott cukorra, az ételekben levő glükózra, glükózszirupra, fruktózra, fruktózszirupra nincs szükségünk. „A cukrozott ételek és italok ugyanis az egekbe emelik a vércukorszintünket, melyre a szervezet nagy mennyiségű inzulin kiáramlásával reagál. Az inzulin leviszi a vércukorszintet, ekkor viszont újra éhesek leszünk, és az ördögi kör folytatódik: a folyamatos éhségérzet lefekvésig kísért minket, egész nap azon fog járni az eszünk, hogy mit együnk. Ráadásul ha inzulin kering a vérben, akkor a feleslegesen bevitt szénhidrátot nemcsak az anyagcsere-folyamatokra fordítja a szervezetünk, hanem a zsírraktárokba építi. A szénhidrátbevitel csökkentését úgy érhetjük el, ha a pékárut, a lisztet, a tésztákat és más szénhidráttartalmú nyersanyagokat, élelmiszereket csak a szükséges mennyiségben fogyasztjuk. A szervezet igényeit leginkább a komplex étkezésekkel, minőségi étkezésekkel elégíthetjük ki. A magas rosttartalmú termékek segítséget nyújtanak a gyorsabb telítettségérzet kiváltásában, ezért a jóllakottsághoz nem kell irreális mennyiségeket elfogyasztanunk, így a szénhidrátbevitelünk is csökken, a zsír mobilizációja is hatékonyabb.

Ha már ideális a testsúlyunk, akkor sem lehet naponta többször süteményt enni, büntetlenül csokit majszolni, cukros üdítőket fogyasztani és késő este falatozni! Amennyiben a súlytartás a cél, akkor is figyelni kell a táplálkozás mértékére, és rendszeres mozgásra is szükség van. Hetente 5-6 alkalommal, 45-60 percet ajánlott ilyenkor is sportolni, mert csak így lehet az elért álomalakot megtartani.”

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Wellness magazinban!  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X