Főoldal > DIÉTA > 10 tuti energiaforrás

10 tuti energiaforrás

diétafogyókúratél
0

Írta:

A leggyorsabban ható energiaforrások a szénhidrátok, érdemes tehát ezekkel kezdeni önmagunk felturbózását vészhelyzetben – ahogy a maratoni futók is először az izmaikban és a májban elraktározott szénhidrátból nyerik energiájukat futás közben. Lássuk, melyek azok az ételek, melyekből azonnali segélyt kaphat a kimerült szervezet: Villámgyors energiabombák 1. Zöldségek 2. Teljes kiőrlésű gabonából készült termékek 3. 100% […]

A leggyorsabban ható energiaforrások a szénhidrátok, érdemes tehát ezekkel kezdeni önmagunk felturbózását vészhelyzetben – ahogy a maratoni futók is először az izmaikban és a májban elraktározott szénhidrátból nyerik energiájukat futás közben.

Lássuk, melyek azok az ételek, melyekből azonnali segélyt kaphat a kimerült szervezet:

Villámgyors energiabombák

0001654_2.jpg ()

1. Zöldségek
2. Teljes kiőrlésű gabonából készült termékek
3. 100% gyümölcstartalmú levek
4. Aszalt gyümölcsök
5. Friss gyümölcsök

Ha megéhezel és azonnal szeretnéd enyhíteni gyomrod ürességét, nincs is jobb annál, minthogy friss gyümölccsel csillapítsd éhségedet. Ezzel rögtön jelentős szénhidrátmennyiséghez juttatod szervezeted, és hozzájárulsz ásványi anyag- és vitaminpótlásához is.

Tartósan ható energiabombák

A tápanyagok szervezetedben szépen lassan, kiegyensúlyozottan szívódnak fel, így biztosítják az energia kiegyensúlyozott felszívódását testedben. Mivel a különböző tápanyagok eltérő sebességgel és tested más-más részén kezdenek felszívódni és érvényesülni. Ha egyszerre veszed magadhoz ezeket a tápanyagokat – a fehérjét, szénhidrátot és a zsírt -, akkor sem egyszerre látnak el energiával. Hisz a szénhidrát emésztése már a szádban, a fehérje „feldolgozása” a gyomrodban, a zsír pedig csak egész későn kezd emésztődni a szervezetedben. Ezért van az, hogy az egyes ételek kombinációi – egy jó rántott hús salátával és burgonyapürével tartósan ható energiát jelentenek számodra.

Íme, néhány kiváló kombinációs lehetőség:

0001654_1.jpg ()

6. Olajos magvak
7. Teljes kiőrlésű tészta
8. földimogyoró vaj teljes kiőrlésű kenyérre kenve

Szerencsére nincs kőbe vésve az a szabály, miszerint szendvicset csakis vacsorára ehetünk. Ha már a reggelt egy jól összeválogatott összetevőkből készült szendviccsel kezded, amelyben szénhidrát, fehérje és egy kis zsír is található, egészen ebédig energiával láthatod el magad, nem fogsz megéhezni.  De ha csakis szénhidrátot veszel magadhoz ébredés után – ha például csak egy édes csokival töltött csigát eszel, ami jórészt cukorból és fehér lisztből készül -, sokkal nagyobb eséllyel fogsz igen rövid időn belül újra megéhezni.  

Igyál, hogy magadhoz térj!

9. Víz
A víz legyen állandóan napirenden nálad, ha nem szeretnél kiszáradni és energia nélkül tengődni. Ha ugyanis nem iszol eleget, kiszáradsz, szervezeted nem hidratálódik rendes ütemben, és az egyes életfunkcióid könnyen akadozhatnak, elfojtódhatnak.

10. Kávé
A koffein természetes hatóanyag. Nem kell mostohagyerekként kezelni, hisz megfelelő mennyiségben fogyasztva nem okozhat nagy károkat.

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X