Főoldal > DIÉTA > Diéta a Hold szerint

Diéta a Hold szerint

diétafogyókúrahold-diétatáplálkozás
0

Írta:

Játssz velünk és a Tiéd lehet a www.holdnaptar.hu által felajánlott Holdnaptárak egyike! Kattints ide! Életünkben csak egy dolog állandó, és ez maga a VÁLTOZÁS, mely akkor a legüdvösebb, ha ezt nemcsak a sorsra bízzuk, és szenvedő alanyai vagyunk, hanem mi magunk is tevőlegesen részt veszünk benne. Akár súlytöbbletről, akár valamiféle egészségügyi problémáról, akár „csak” az […]

Játssz velünk és a Tiéd lehet a www.holdnaptar.hu által felajánlott Holdnaptárak egyike! Kattints ide!

Életünkben csak egy dolog állandó, és ez maga a VÁLTOZÁS, mely akkor a legüdvösebb, ha ezt nemcsak a sorsra bízzuk, és szenvedő alanyai vagyunk, hanem mi magunk is tevőlegesen részt veszünk benne. Akár súlytöbbletről, akár valamiféle egészségügyi problémáról, akár „csak” az egészség megőrzéséről van szó, érdemes olyan étkezési szokásokat felvennünk, melyek ősi megfigyeléseken alapulnak, ám nem veszik drasztikusan igénybe amúgy is sokszor kizsigerelt szervezetünket.

A Hold-diéta pont ilyen!

A hagyományos böjti és a hold-diéta (szempontrendszere) közös gyökerekből ered, hiszen a keresztény húsvéti rituálé sok korábbi, pogány tavaszköszöntő szokást átvett. Évszázadokon át a csillagos égbolt változásaihoz igazították a vetést, aratást, a gyümölcsfák metszését. A füvesasszonyok a gyógynövényeket is csak bizonyos holdálláskor gyűjtötték, mivel azt tapasztalták, így a legjobb a hatásuk.

Az ókori és a modern tudomány is megerősítette: teljesítőképességünk, lelki egyensúlyunk, betegségre, gyógyulásra való hajlamunk szoros összefüggésben van a Hold ritmusával. Hippokratész arra oktatta tanítványait, hogy a gyógyításhoz feltétlenül vegyék figyelembe a csillagok állását. New York-i fizikusok pedig úgy találták, hogy a gravitáció kis mértékű ingadozása is változásokhoz vezet az élő sejteket felépítő molekulák neutronjaiban.

Ókor ide, fizika oda, nincs annál jobb bizonyíték a hold-diéta hatásosságára, mint a saját testünkön, lelkünkön tapasztalt változások.

Az állatövi jegyek kereszteződésével változik a szervezet fogékonysága is egyes tápanyagokra. Megfigyelhetjük, hogy a gyerekek, akik még ösztönösen esznek, bizonyos időszakokban csak nassolnak, van, hogy két marékra habzsolnak, és mégsem híznak. Ezt az egészséges ösztönt kellene feléleszteni magunkban is, mégpedig úgy, hogy elkezdünk hallgatni saját testünk jelzéseire és intuíciónkra. Az ember szervezetének egészséges működése nagymértékben függ a környezeti változásoktól. A természetre való ráhangolódásban és ritmusának megismerésben a Hold-naptár nagy segítséget nyújthat!

Annak megfelelően, hogy melyik csillagjegyben áll éppen a Hold, hízunk vagy fogyunk, e felismerés része, hogy mikor nem kell koplalnunk és mikor jobb, ha visszafogjuk magunkat.

A Hold szerinti étrend kialakítása azért nevezhető kúrának, mert bár gyengéden formálja az alakot, közben a szellemiekre is hatással van. Ép testben egészségesebb lélek! Nem radikális, nem megterhelő, nem avatkozik be a bennünk zajló folyamatokba. Csak felvesszük és követjük a Hold „bioritmusát”. Hiszen megvan az ideje az evésnek, a zsírégetésnek, az élelmi anyagok tárolásának.

A Hold állása nagyban befolyásolja azt, hogy az adott napon érdemes-e jobban odafigyelnünk arra, hogy melyik tápanyagféléből mennyit eszünk.
A tudatosabb táplálkozás hívei kedvéért összegyűjtöttük a hold-diéta rendszerének legfontosabb elveit.

A Hold állásai

A növő hold
Befogad, felépít, energiát tárol, erőt gyűjt, védelemre és pihenésre hív. Növekvő szakaszban a Hold segíti a súlygyarapodást, fokozza az egészségtelen élelmiszerek utáni vágyat. Gondoskodik arról, hogy minden apró „bűn” azonnal észlelhető legyen a mérlegen. Ebben az időszakban különösen fontos az önkontroll: lassan, rendszeresen, kis adagokat fogyasszunk!

A fogyó hold
Kimos, kiizzad és kilélegez, szárít, aktivitásra és energiafelhasználásra hív. Ez a kiválasztás, a karcsúsítás és méregtelenítés időszaka, javul a szervezet energiafelhasználása, könnyebb fogyni, és ekkorra célszerű az operációkat és fogorvosi kezeléseket is tervezni. Ilyenkor különösen jól sikerülhet a fogyókúra. Az ekkor elkövetett „bűnök” nem éreztetik kínos hatásukat úgy, mint telihold idején. A legtöbb esetben jóval hatásosabbnak bizonyul a fogyó hold idején végzett méregtelenítő kúra, mint egyébként. A fogyókúrát is telihold után 1-2 nappal kezdjük. Az édességet és zsírt ilyenkor nem kívánjuk annyira, mint teliholdnál.

Újhold
Méregtelenítésre legalkalmasabb böjtnap. A salak, a mérgek, a víz újholdkor gyorsan távoznak a szervezetből. Ha fel akarunk hagyni egy rossz szokásunkkal, érdemes újholdkor belekezdeni a dologba, persze fontos, hogy nyomós okunk is legyen a leszokásra, mert különben a megfelelő holdfázis mit sem ér! Az emberi tudat kitágul, és fogékonnyá válik az újrakezdésre, a régi szokások felszámolására.
A test ilyenkor a lehető legjobban reagál a méregtelenítésre. A salakanyagok, mérgek a fölös víz újholdkor fáradság nélkül távozik a testből. Aki ezeken a napokon beteg növényeket ápol, számíthat rá, hogy gyógyultak lesznek kedvencei.

Telihold
Böjtre alkalmas nap, ásványvízzel érdemes, mert ilyenkor a szervezet maximálisan felveszi a vízben lévő ásványi anyagokat és nyomelemeket. Különösen telihold idején fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Ha fogyni akar, ebben az időszakban fontos a fegyelmezettség.

Étrend a Hold-diétában Katt ide!

Játssz velünk és a Tiéd lehet a www.holdnaptar.hu által felajánlott Holdnaptárak egyike! Kattints ide!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X