Főoldal > DIÉTA > Hol a felesleg?

Hol a felesleg?

diétafogyókúrakilókwellness
0

Írta:

A TESZ Alapítvány cikkéből megtudhatod, hogy alkati adottságunk abba is beleszól, milyen betegségekre vagyunk hajlamosak. A súlyfelesleg sohasem jó, ám ha olyan mértékű, hogy egészségünket súlyosan veszélyezteti, sürgősen tenni kell ellene valamit. Az elhízásnak alapvetően két nagy típusát különböztethetjük meg. Annak, aki alma-alkatú, elsősorban a has-tájékra rakódik a felesleg. Ez figyelhető meg a férfiaknál és […]

A TESZ Alapítvány cikkéből megtudhatod, hogy alkati adottságunk abba is beleszól, milyen betegségekre vagyunk hajlamosak.

A súlyfelesleg sohasem jó, ám ha olyan mértékű, hogy egészségünket súlyosan veszélyezteti, sürgősen tenni kell ellene valamit. Az elhízásnak alapvetően két nagy típusát különböztethetjük meg. Annak, aki alma-alkatú, elsősorban a has-tájékra rakódik a felesleg. Ez figyelhető meg a férfiaknál és a nők egy részénél. A másik típus a körte-testalkat elsősorban nőkre jellemző, náluk a csípőre, a combra és a fenékre rakódnak a zsírpárnák.

Sorold be magad!
Az alkat-típusunkat nem csak azért érdemes tudatosítanunk, hogy a hozzánk leginkább passzoló ruhafazont tudjuk kiválasztani, az alakunk azt is elárulja, milyen betegségekre vagyunk hajlamosak. Ha úgy érzed, súlyfelesleged van, első teendő, hogy állj a tükör elé, és állapítsd meg, melyik típusba tartozol. A dolog nem túl bonyolult: hogyha a tested körvonalai inkább középen kerekednek, alma-típusú vagy, ha lefelé, a csípő felé szélesednek, körte-típusú a felesleged.

Aztán mérd meg a derékkkörfogatod a köldököd felett 2-3 centire.

0002215_1.jpg ()

Nőknél 80 cm, férfiaknál 90 cm alatti az elfogadható érték, efelett fokozott egészségügyi kockázatokra számíthatsz! A kritikus értékek nőknél 88 cm, férfiaknál 102 cm, ha ezeket az értékeket elérted, fontos lenne mielőbb életmódot váltanod, és jó néhány kilótól megszabadulnod. Ha nem biztos a dolgodban, mérd meg még a csípőd körfogatát is. A derék-csípő hányadost úgy kapod meg, hogy a derékkörfogatod elosztod a csípőkörfogattal. Nőknél 0,8, férfiaknál 0,9 feletti érték esetén egészen biztosan alma-típusú elhízásról és egészségügyi kockázatokról van szó.

Miben más?
Íme néhány dolog, amiben a két testalkat különbözik.
A zsírpárnák helye
Alma: A belső szervek között
Körte: A bőr alatt

Az őket fenyegető betegségek
Alma: Szívkoszorúér-betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint
Körte: Mozgásszervi betegségek, visszérpanaszok

Hogyan tovább?
Bármelyik típusba is tartozol, itt a remek alkalom, hogy néhány apró változtatással tedd egészségesebbé életed.
Hogy csak a legegyszerűbbeket említsük: semmi cukor, semmi fehér liszt, hetente háromszor fél óra mozgás: Hidd el, ha ezeket betartod, a kilók máris fogyatkozni kezdenek. Lassan, de biztosan. Amennyiben alma testalkatú vagy, nagyon fontos, hogy csökkentsd a téged érő stresszt, illetve megtanuld feldolgozni azt, kutatások szerint ugyanis a stressz jelentősen megnöveli a zsírpárnák haskörnyékre rakódódásának valószínűségét. Ne tétovázz, számolj le a felesleggel!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X