Főoldal > DIÉTA > Fogyókúrás tévhitek

Fogyókúrás tévhitek

diétafogyókúrakalóriawellness
0

Írta: and

Tévhit Vacsora 6 után – a fogyókúra ellensége? Nagyon népszerű a súlyukat tartani akarók vagy fogyni szándékozók körében az a nézet, miszerint este 5 vagy 6 után már egy falatot sem szabad enni, hisz az este elfogyasztott kalóriák hihetetlen hízást idéznek elő. Igaz ez a hiedelem? A TV előtti nagy vacsorák vagy chipsek, sósmogyoró és […]

Tévhit
Vacsora 6 után – a fogyókúra ellensége?

Nagyon népszerű a súlyukat tartani akarók vagy fogyni szándékozók körében az a nézet, miszerint este 5 vagy 6 után már egy falatot sem szabad enni, hisz az este elfogyasztott kalóriák hihetetlen hízást idéznek elő. Igaz ez a hiedelem?

A TV előtti nagy vacsorák vagy chipsek, sósmogyoró és egyéb nassok csipegetése, majd a teli hassal való lefekvés kétségtelenül szerepet játszhat az elhízás, súlyfelesleg kialakulásában. Nagy hiba az is, hogy rohanó életmódunk miatt gyakran nincs időnk, lehetőségünk enni a nap folyamán, így este egyedül vagy családi körben a vacsora válik főétkezésünkké. A rohamban, teljesen kiéhezett állapotban összeállított vacsoráknak az elkészítésekor pedig rossz esetben általában a nem túl kímélő, hagyományos magyar ételeket részesítjük előnyben. A leginkább kritizálható éhségcsökkentő módszer a nap végén pedig az, ha válogatás nélkül felfalunk mindent, amit a hűtőben találunk.

0002382_1.jpg ()

Az ilyen hibák halálbiztos kiküszöbölése érdekében találták ki az emberek azt a szájról szájra terjedő módszert, hogy az esti étkezést előre hozzák, és korgó gyomorral fekszenek le az ágyba. A radikális fogyásra vágyók ezt nem ritkán még fokozzák, és az utolsó étkezést délután 5-4-3 órára, sőt olyan emberről is tudok munkám kapcsán, aki déli 12 órára teszi!
Ha 12-14-15-18 óra után már nem eszünk, az egyáltalán nem jelent garanciát arra, hogy a nap megelőző részében nem biztosítjuk be magunkat nagy evészetekkel a kellemetlen éhségtől korgó gyomor ellen! Ugyanis az egész napi energiabevitel az, ami különösen számít, nem elsősorban az az időpont, amikor eszünk.
Ha tehát reggel elfogyasztunk 4-5 krémest, akkor hiába koplalunk egész nap, és lehet böjtölés a vacsoránk, mégis hízhatunk. A módszer tehát igaznak és hatékonynak tűnik elsőre, és bizony sokaktól hallhatjuk, hogy nekik bevált, mégsem az egészséges táplálkozásra szoktat rá minket. Ha pedig nem figyelünk oda arra, hogy mit eszünk, könnyen okozhat hízást is a napi egyszeri, de nem jól átgondolt evés!

A helyes módszer általánosságban az, ha bátran eszünk egész nap, de lehetőleg minél egészségesebb és nem túl energiadús ételt, és azokból se nagyon sokat. Lefekvés előtt 1-2 órával érdemes az utolsó étkezésünket megejteni, hogy se az éhség, se a megterhelt gyomor ne nehezítse pihenésünket.

Tévhit
Fogyókúra a szaunában

A szanunázással, sporttal, izzasztással akár napi 1-2 kg-ot is fogyhatunk, véli sok olvasónk. Vajon jól gondolják? Tényleg egészséges és tartós az ilyen módon elért súlyvesztés?

Évezredek óta alkalmaznak az emberek testi és lelki felfrissülésük és gyógyulásuk érdekében forróvizes fürdőket, és bújnak izzasztó kunyhókba – ez a szokás az indiánok körében is elterjedt. Az izzadással – úgy tartják – eltávoznak testünkből a betegségeket előidéző méreganyagok, a különleges gyakorlatok és gyógynövények hatására pedig a lélek is megtisztul. A magas testhőmérsékletet a szervezet a fertőzésekkel szembeni védekezés érdekében hozza létre, ha megbetegszünk, akkor is gyakran megpróbáljuk jól betakarózva “kiizzadni” magunkból a bajt. A szaunázás régi szokás, melynek előnyeit a tudomány is igazolta: a hő terhelést jelent a szervezet számára, ami az edzéshez hasonlóan edzi a szív- és érrendszert, a jobb véráramlás pedig hozzájárulhat az intenzív testmozgás után kialakult izomláz enyhítéséhez is.
Ugyanakkor veszélyek is nyilvánvalóak: magas vagy alacsony vérnyomás, érrendszeri betegségek, áldott állapot, visszérgondok esetén komoly problémákat okozhat a magas hőmérséklet, és ha korábban soha vagy régóta nem szaunáztunk, nem tudhatjuk, miként reagál szerveztünk a hirtelen forróságra.

Hogyan szaunázzunk?

0002382_2.jpg ()

A fokozatosan bevezetett szaunázás egészséges embereknek mértékkel hasznos lehet, de a biztonság kedvéért kérjük ki orvosunk tanácsát arról, hogy pontosan milyen módon és mennyi ideig alkalmazhatjuk.

Fokozatosan növeljük a szaunázással töltött időt és a hőmérsékletet. Teli gyomorral ne szaunázzunk, ellenben szaunázás után ügyeljünk a folyadékpótlásra! Csak jó fizikai állapotban, egészségesen menjünk a meleg kabinba. Fertőzések, láz fennállásakor ne kezeljük magunkat ezzel a módszerrel, mert ronthatunk állapotunkon. A szaunázás végére maradt a „hideg zuhany”, szó szerint is és képletesen is: bár a magas hőmérséklet során valóban több energiát használunk fel, ám ez nem annyira jelentős, hogy önmagában, étrendváltoztatás és testmozgás nélkül fogyást eredményezzen. Az izzadás önmagában nem eredményezi a test zsírtartalmának csökkenését, így nem idéz elő tartós fogyást. Innunk kell, hogy pótoljuk folyadék és ásványianyag-veszteségünket, ha nem szeretnénk dehidratáltságunkkal testünk épségét és nem mellékesen bőrünk szépségét veszélyeztetni, így a “leadott” kilók pár óra – rosszabb esetben pár nap – alatt visszajönnek.

A szaunával történő fogyás tehát a legjobb esetben is csak önáltatás!

Még több fogyókúra:
http://fogyokura.lap.hu/
http://elhizas.lap.hu/
http://dieta.lap.hu/ 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X