Főoldal > DIÉTA > Testszépítő alvás

Testszépítő alvás

diétafogyókúrawellness
0

Írta:

Kialvatlanul ébredve úgy érezzük, az egész napunk romba dől, arról nem is beszélve, hogy bőrük öregedési folyamatait is felgyorsíthatjuk. Nincs smink, ami helyre tudná tenni hosszú éjszaka nyomait… Mikor menjünk aludni? Alapvetően léteznek reggeli és esti emberek. Van, aki reggel van lelassulva, és estére élénkül fel, ő az esti ember, és van, aki reggel frissen […]

Kialvatlanul ébredve úgy érezzük, az egész napunk romba dől, arról nem is beszélve, hogy bőrük öregedési folyamatait is felgyorsíthatjuk. Nincs smink, ami helyre tudná tenni hosszú éjszaka nyomait…

Mikor menjünk aludni?
Alapvetően léteznek reggeli és esti emberek. Van, aki reggel van lelassulva, és estére élénkül fel, ő az esti ember, és van, aki reggel frissen kipattan az ágyból, estére viszont hamar elpilled. A késői lefekvés nyilván főleg az utóbbi csoportot veszélyezteti. Az alvásért többek között a tobozmirigy által termelt, melatonin nevű hormon a felelős, amely a legtöbb esetben a természetes fény fokozatos gyengülésével szaporodik fel testünkben, felszólítva minket a pihenésre. Az előbb említett esti emberek esetében – nem tudni, hogy miért – ez nem így működik.
A két típus mindig más időpontban álmosodik el. Tesztek azt is megmutatták, hogy a férfiak inkább az esti, míg a nők gyakrabban a reggeli típusba tartoznak. Ennek fényében legyünk az ágyban egy kicsit megértőbbek…

A kisimult, fiatalos bőr ellensége

0002301_1.jpg ()

Egy biztos: a szervezet jelez, ha alvásra van szüksége. Ideális esetben minden ilyen alkalommal aludni kellene térni, rövidebb, vagy hosszabb időre, hogy testünk regenerálódási folyamatai gördülékenyek lehessenek. Így a szervezet hatékonyabban képes felvenni a harcot az idő előtti elöregedésért is felelős szabadgyökök ellen. A rendszeres délutáni alvás egy nőt évekkel képes megfiatalítani. Az éjszakai alvás során pedig óráról órára más szervrendszer regenerálódik. Ezek közül sajnos bőrünk újul meg legutoljára.
Amikor szervezetünk alvásra hív, ne nézzünk még végig egy mozifilmet, és ne beszélgessünk még két órát, hanem bújjunk ágyba, és reggel – ismervén, hogy hány óra alvásra van szükségünk – természetesen ébredjünk, ne az óra ébresszen!

Mi történik alvás közben
A szervrendszerek működése takarékra áll, a test hőmérséklete néhány tized fokkal alacsonyabb lesz, a légzés ellaposodik és lelassul. A szívverések száma jelentősen lecsökken: minél edzettebb valaki, annál lassabban ver az alvás állapotában. Óránként átlagosan – a test izomtömegétől függően – 50 kcal energiát égetünk el.

Eleget aludtunk, mégis fáradtan ébredünk?
Ezt az állapotot valószínűleg mindannyian ismerjük, ilyenkor szoktunk olyanokat mondani, hogy “most túlaludtam magam”. Ennek magyarázata, hogy alvás közben egyszer mélyalvásba süllyedünk, majd egy felületes alvásfázis következik. Aztán az egész újra ismétlődik még néhányszor, míg végül a felületes alvásból visszajutunk az ébrenlét állapotába.
Ha azonban az ébresztőóra, vagy egy szerető családtag a mélyalvás fázisában ráz fel minket, akkor mindennek lőttek. Lehet mögöttünk akár 8 óra alvás, akkor is fáradtan ébredünk, és a kialvatlanság érzete velünk is marad a nap folyamán.

A fáradékonyság okai

0002301_2.jpg ()

Alacsony vérnyomás: van, akit reggel súlyt, de a kora délután jelentkező extrém vérnyomásértékek talán még érzékenyebben érinthetnek: folyamatosan ásítozunk, a szemünk pedig majd’ lecsukódik.
Megoldás: ez ne tegyen minket kávéfüggővé, inkább igyunk meg egy fél liter folyadékot, lehet az bármi az őszibaracklétől a vízig. Ez helyre fogja tenni az alacsony vérnyomást. Még egy jó tanács: óvakodjunk a vízhajtó készítmények fogyasztásától, amelyek kiürítik szervezetünk ásványi anyag készleteit, leviszik a vérnyomást és sok egyéb káros mellékhatásuk van.

Vashiány: főleg a nőket sújtja a menstruáció alatti vérveszteségnek köszönhetően. A vashiány hatására gyengének, fáradékonynak érezhetjük magunkat.
Megoldás: ma már számtalan formában – még ízletes szirup formájában is – kapható olyan vitaminkészítmény, amely kifejezetten a vas pótlására a vas mellett megfelelő mennyiségű
C-vitamint is tartalmaz, mely nélkül ez az értékes tápanyag nem tudna megfelelően felszívódni.

Frissítsd fel magad!
Erre a leghatékonyabb eszköz a mozgás: az úszás, a kerékpározás, a kocogás, és minden, ami felélénkíti a vérkeringést. Hosszabb napok végén menjünk el jógázni, vagy egy fitnesztermi stretching órára! Ezek kevésbé terhelik a testet, de javítják az izmok vérellátottságát, ezzel frissítő hatásúak.

Cikkünk szerzője a Fitnet alapító főszerkesztője.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X