Főoldal > DIÉTA > 5 étel a nők egészségéért

5 étel a nők egészségéért

egészségnőktáplálkozás
0

Írta:

ÁfonyaHa friss gyümölcsként nem is, csak gyümölcslé vagy a sok helyütt kapható aszalt formában fogyasztasz ebből a csodásan zamatos gyümölcsből, garantáltan felveheted a harcot a nőket igen gyakran sújtó húgyúti fertőzésekkel szemben. Ehhez már mindössze napi 3 dl-t kell meginnod, illetve nagyjából másfél maroknyi szárított gyümölcsöt fogyasztanod. További frissen végzett kutatások bizonyítják, hogy az áfonya […]

Áfonya
Ha friss gyümölcsként nem is, csak gyümölcslé vagy a sok helyütt kapható aszalt formában fogyasztasz ebből a csodásan zamatos gyümölcsből, garantáltan felveheted a harcot a nőket igen gyakran sújtó húgyúti fertőzésekkel szemben. Ehhez már mindössze napi 3 dl-t kell meginnod, illetve nagyjából másfél maroknyi szárított gyümölcsöt fogyasztanod. További frissen végzett kutatások bizonyítják, hogy az áfonya kitűnő ellenszere lehet a megfázásnak, torokgyulladás esetén is segít a tünetek enyhítésében, a fogíny megbetegedése esetén, illetve bizonyos daganatos betegségek megelőzésében.
Tippünk: A reggeli müzlidhez keverj egy kevés cukormentes áfonyalevet, és ha még nagyobb dózisra van szükséged ebből a csodagyümölcsből, a keveréket szórd meg egy adag szárított gyümölccsel is.

Dió

0003051_1.jpg ()

A dió igen gazdag a sokat és sok helyütt dicsőített omega-3 zsírsavakban, mely segít csökkenteni a gyulladásokat és növeli a jó koleszterinszintet. Ugyancsak hatékony eszköze lehet a depressziónak, valamint társad lehet abban, hogy csökkentsd a Parkinson és Alzheimer-kór kockázatát az életedben. Tippünk: Salátádra mindig szórj egy maréknyit (durvára vágva vagy darálva), vagy próbáld ki a szokások pestóba keverve, húsokba töltve.

Babfélék
ez az igen egyszerű zöldség a szívbetegség megelőzést segíti elő, és erős védelmet biztosíthat a vastagbélrákkal szemben is. Szívbarát összetevőkben gazdag, sok benne a magnézium, a rost és a kálium is.
Tippünk: Heti 2-3 alkalommal fél bögrényi babot keverj a salátádba, passzírozhatod is, és fűszerezve pirítósra is kenheted!

Hal
Tudományosan alátámasztott tény, hogy azok, akik hetente legalább 2 alkalommal fogyasztanak omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat, sokkal ellenállóbbak a szívbetegséggel szemben. Az elemzések szerint a terhes nők, és a szoptató édesanyák heti fél kiló tengeri halat fogyaszthatna kveszély nélkül – ha ügyelnek arra, hogy a menü ne kardhalból, makrélából, cápából álljon. Ugyancsak fontos a babavárás előtt és után álló nőknek, hogy tonhalból heti negyed kilónál ne egyenek többet.

Paradicsom

0003051_2.jpg ()

Az antioxidánsként ható likopin forrásaként a paradicsom és kifőzött paradicsomszósz-rokonai óriási egészség-bombaként hatnak a szervezetre. (32 miligrammnyi paradicsomszósz a kedvelt olasz tésztánkon már fedezi a napi likopin-bevitelünket!) A vizsgálatok szerint azok a nők, akik likopinban gazdag étrendet követtek, sokkal nagyobb eséllyel vehették fel a harcot a mellrák kialakulása ellen. Az antioxidáns a várnyomás természetes csökkentőjeként is közreműködhet egészségünk megőrzésében.  

Cikkünk a Health.com írása nyomán készült.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X