Főoldal > DIÉTA > Jóllakni fénnyel?

Jóllakni fénnyel?

fényprána
0

Írta: and

Nézzétek el, hogy kissé a tűzhelytől kezdjük a cikket, de fiatal olvasóink is jobban fogják majd érteni. Egy valamit azonban leszögezhetünk már az elején, és ezzel a világon az összes valódi (megfelelő végzettségű!) táplálkozási szakember – a táplálkozás tudományra támaszkodva- egyetért: CSAK FÉNYBŐL NEM JUT ELEGENDŐ ENERGIA AZ ÉLETBEN MARADÁSHOZ! Az emberi szervezet üzemanyagát ugyanis […]

Nézzétek el, hogy kissé a tűzhelytől kezdjük a cikket, de fiatal olvasóink is jobban fogják majd érteni. Egy valamit azonban leszögezhetünk már az elején, és ezzel a világon az összes valódi (megfelelő végzettségű!) táplálkozási szakember – a táplálkozás tudományra támaszkodva- egyetért:

CSAK FÉNYBŐL NEM JUT ELEGENDŐ ENERGIA AZ ÉLETBEN MARADÁSHOZ!

0003167_1.jpg ()

Az emberi szervezet üzemanyagát ugyanis a táplálkozással biztosítjuk. A táplálkozáshoz tartoznak az ételek, italok. Ezek egy része növényi és állati eredetű és tartalmú, melyek növekedéséhez elengedhetetlen a Nap fénye is!
Az ember számára is nagyon fontos a napfény, hiszen például a D-vitamin jó felhasználásához bizony szükségünk van rá.
Megfigyelhetitek, hogy az újszülött, elég gyorsan duplázza, majd háromszorozza meg a súlyát, a csecsemő már lassabban, és a kisgyermekkortól fékeződik ez a tömeggyarapodás, sőt ez a kor előre haladatával rohamosan csökken!

  • A jól táplált, egészséges felnőtt szervezetünk raktároz zsírt (bizony nem véletlen, hogy a hölgyek testformája is a zsírraktárain múlik, hiszen vészhelyzet esetén is tudja táplálni így egy bizonyos ideig), ami aránylag könnyen kihasználható szükség szerint.
  • Minimális mennyiségű szénhidrátot a májunk tartalékol, de azonnali felhasználási igény miatt, akár naponta is kiürülhet, így itt a gyors utánpótlás a fontos (persze, nem naponta több tonna édességgel!).
  • A többi tápanyagot, mint a fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket napi rendszerességgel kell pótolnunk.  Gondoljunk csak arra a C-vitamin reklámra, mely azt hangoztatja, hogy a C-vitamin, olyan kapszulában van, melyből 24 órán keresztül folyamatosan kapja a szervezetünk a létfontosságú C-vitamin! A vízben oldódó vitaminok nagyon hamar távoznak a szervezetből. Ezek közül a leginkább a B-vitamin csoport hiánya veszélyes, ezeknek ugyanis fontos szerep jut az idegrendszer működésében. A hiányukban felléphet zavartság, szédülés, hallucinációk jelenhetnek meg. A zsírban oldódó vitaminok (A,D,E,K) ugyan szintén raktározódnak a szervezetben, de nem túlzott mértékben, mert akkor az már betegséget okozhat!

Ha valaki direkt fogyókúrázik, azt tulajdonképpen tápanyag-, energiamegvonással éri el (kérdés, hogy milyen sokkot okozva ezzel a szervezetének, azaz szakember irányításával, vagy sem!).

Sokszor halhatjuk, hogy a modellek világában, a kifutón 1-1 modell összeesik (szerencsére nem hal meg mindegyik, de van erre is eset). A rosszullét után vizsgált modellek mindegyikénél kiderült, hogy napok óta csak vízen élt.  Mi, szakemberek is tisztában vagyunk azzal, hogy egy felnőtt ember akár 25-40 napig is kibírja élelem nélkül, de itt nagyon szélsőséges esetekről van szó (mint például a háborús időszakokban, fogság idején)

0003167_2.jpg ()

  • Ha nem eszünk (a gyümölcs-, zöldséglé, tej is ételnek számít!), csak vizet iszunk hetekig, akkor az ásványi anyagok felhígulnak a szervezetben, majd ki is ürülnek belőle, felborítva a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Az életfolyamatok akkor zavartalanok, ha a normális testnedveink megfelelő mennyiségűek (ez csak vízfogyasztás esetén még fenn is áll), megfelelően telítettek ásványi anyagokkal (itt kezdődik a probléma, hiszen nincs elegendő ásványianyag-az ásványvízben sem!), és megfelelő nyomással közlekednek – úgy az erekben, és a sejtekben is. Ez utóbbi helyes működését, vagyis a tápanyag ereinkben, sejtjeinkben való keringését szintén az ásványi anyag ellátottság befolyásolja.
  • Ugyancsak kiemelendő a kálium jelentősége, amely fontos szerepet tölt be a szív-, izom-, és az idegrendszer működésében, valamint számos anyagcsere folyamatban. Hiányában ezek a folyamatok sérülnek, rossz közérzet, bágyadtság, az izomzat oxigén hiánya áll be!
  • Fehérje bevitel hiány esetén, hetekig tartó koplalás hatására a szervezet elkezdi bontani a saját izomfehérjéjét, súlyos esetben akár a veseszövetet, vagy a szívizmot is, ez pedig a szervezetben bizony maradandó nyomot hagy. A gyakorlott fogyókúrázóink valószínűleg még nem is találkoztak olyan „csoda módszerrel”, mely a fehérjét is erősen korlátozná, pont a fenti okokból kifolyólag.

És ez még nem minden! Ha nincs szilárd táplálék bevitel, egy idő után elsorvad-, majd eltűnik a bélflóra, ennek hatására pedig erősen legyengül az immunrendszer is.

Mindezek az információk, remélem sokunknak elegendőek ahhoz, hogy amikor elkap valakit a hév, hogy most azonnal, de rögtön változtatni akarok (nem csak a külsőnkön) az életemen, ne ugorjon bele meggondolatlanul, tájékozatlanul bizonyos feltevéseknek. Bátran állítom, hogy vannak olyan emberek, akik maguk is meg vannak győződve arról, hogy ők valójában kizárólag a fényből élnek, de néha azért, az íze kedvéért esznek egy kis csokit, isznak egy kis gyümölcslét – mindennap!

 

Honnan eredhetett a fényevés?

A spirituális ismeretségekben, csoportokban Jasmuheenként emlegetett Ellen Greve ausztrál írónő fényevők ideálja, aki azt állítja, hogy több mint tizennégy éve nem evett, kizárólag fényből élt. Sokan, a rohanó, globalizált világunkból megpróbálnak elmenekülni, és erre keresnek vagy egy helyet, vagy egy elgondolt másságot, vágyat. Ez a csapda mindnyájunknak el van rejtve, de hétköznapi világlátással kikerülhetjük.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X