Főoldal > EGÉSZSÉG > Így pótold a napfényt télen

Így pótold a napfényt télen

D-vitamindepresszióegészségfényhidegnapfénysötéttél
0

Írta:

A napfény sokak számára egyet jelent az önfeledtséggel, kiegyensúlyozottsággal, boldogsággal. De mi a teendő akkor, ha a tél folyamán olyan sokat kell ezt a kellemes időjárási tényezőt mellőznünk?

Az emberek többsége nehezen éli meg, hogy nem csak a nappalok hossza, de a napsütötte órák száma is egyre csökken, ahogy közeleg a tél, nem is beszélve az óraátállításról. Van néhány tippünk azonban, amivel némi napfényt csempészhetsz a mindennapjaidba, még akkor is, ha kint megállíthatatlanul szakad az eső, és már délután 4 órakor sötétségbe borul minden.

Táplálkozz helyesen

Napfény által nyerjük szervezetünk D-vitamin szükségletének 90%-át. A maradék 10%-ot táplálkozással tudjuk bevinni, és a sötétebb, hidegebb hónapokban fokozottabban ügyelni kell arra, hogy D-vitaminban gazdag ételeket fogyassz. Ilyen a tojás, a máj és bizonyos halfajták. A D-vitamin elsősorban a csontok miatt szükséges, ám az immunrendszer megerősítésében is fontos szerepet játszik. A helyes táplálkozás mellett érdemes télen D-vitamin tartalmú készítményeket is fogyasztanod.

Varázsolj napfényt izzókkal

Szerencsére ma már nem csak különleges fényű izzókat lehet vásárolni, hanem stílszerűen napfénylámpákat is, amelyek igencsak hatásosak a fényhiány tüneteinek kezelésére is. A fényterápia ugyanis nagyon hasznos dolog, amelyeket elsősorban pszichiátriai osztályokon, rendelőkben alkalmaznak, igen nagy sikerrel. Fényszaunák is rendelkezésedre állnak már, amelyek több különböző fény váltakozásával segítik a stresszoldást és a relaxációt.

47305167 - woman relaxing while lying down at the spa

Járj termálfürdőbe

Szerencsére hazánk bővelkedik a termálvízben és ennek megfelelően a termálfürdőkben is. A strandolás adta örömöket így télen sem kell nélkülöznöd. A meleg víz, szaunák, sószobák egész biztosan visszahozzák a nyári hangulatot úgy, hogy közben nem csak jól érzed magad és kikapcsolsz, de mindemellett még egészségedért is sokat teszel. Ha nincs elég időd és pénzed a wellnesshétvégékre, legalább csak egy-egy napot csenj havonta efféle élvezetekre.

Színterápiára fel!

Addig valószínűleg te is könnyebben viseled a téli sötétséget, amíg a karácsonyi fények estéről estére pompáznak az utcákon és az otthonodban, hiszen az adventi időszaktól csak igen kevesen idegenkednek. A baj akkor kezdődik, amikor ezek a fények elhalványulnak. Érdemes ilyenkor a színterápiához fordulni. Vedd körbe magad a sárga minden árnyalatával: nem muszáj rögtön szobafestőket hívnod, de egy-egy tapétacsík, dekoráció, cserepes virág csodát tehet. A napfényre emlékeztető színek ugyanis egész biztosan jobb kedvre derítenek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X