Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért kell a napfény a testednek

Ezért kell a napfény a testednek

bőrD-vitaminegészségnapnapfénynapozásvitamin
0

Írta:

A napfény káros hatásairól sokat beszélünk, ám jótékony tulajdonságairól már annál kevesebbet. Pedig napfény nélkül nem lenne élet, és a kedvünk is mennyire jobb, ha süt kint a nap.

Nem csak nekünk, embereknek, de rengeteg növénynek és állatnak is lételeme a nap. Melegít és életet ad, egy kiadós borús időszak után nem csak a testünk töltődik fel, de a lelkünk is. De hogy miért is lételemünk a napfény, és miért örüljünk, ha verőfényes napnak nézünk elébe?

D-vitamin az erős csontozatnak

Az emberi szervezetnek, főleg a csontoknak elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű D-vitamin. Ennek előállításához nélkülözhetetlen a napfény, ugyanis a kalcium a D-vitamin segítségével tud felszívódni. Ez pedig létfontosságú az erős és egészséges csontokhoz. De a napfény erősíti az immunrendszert is, így szervezeted sokkal ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.

Bélgyulladás ellen

Talán elsőre furcsállod, hogy a napfényes országokban kevesebb a bélgyulladásos megbetegedés, pedig így van. Mivel a napfény erősíti az immunrendszert, ezáltal csökkenti az esélyét a testben kialakuló gyulladásoknak is. Azokban az országokban, ahol kevesebbet süt a nap, sokkal több az ilyenfajta megbetegedés, mint azokban, ahol minden napfényben úszik.

nap2.jpg ()

Hangulatjavító és természetes altató

A napfény nem csupán a stresszt csökkenti az emberi szervezetben, de még a depresszió tüneteit is képes enyhíteni. Már néhány percnyi napfényen való tartózkodás is jelentősen fokozza a kedélyállapotot, és mivel nyugtatóan hat, meditatív állapotba kerülhetsz, és még az alvászavaraidat is megszüntetheti.

Segít megelőzni a szklerózis multiplexet

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer autoimmun betegsége, ami egyensúlyvesztéssel, izomgyengeséggel és egyéb mozgási zavarokkal is járhat. Azt tapasztalták, hogy azoknál az embereknél, akik több időt töltöttek napon életük során, sokkal kevesebb százalékban fordul elő hasonló megbetegedés.

Termékenyebb családtervezés

Sokan vallják: a napfény még a gyermekvállalásnak is kedvez. Termékenységi gondokkal küzdő pároknak kifejezetten javasolják, hogy utazzanak el egy kis időre egy napsütötte helyre. Napfény hatására ugyanis a nők és férfiak termékenysége is megnő.

Azért ne ess túlzásba!

A végletek ebben az esetben sem célravezetőek. A napozás aranyszabályait mindig tartsd szem előtt, hiszen a UV-sugárzás káros hatásai egészen biztosan neked sem számítanak újdonságnak. De nem kell egész nyáron beburkolózva flangálnod, egész egyszerűen legyél mértékletes, és soha ne indulj el egy nyaralásra naptej nélkül.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X