Főoldal > DIÉTA > 20 fogyókúrás tipp

20 fogyókúrás tipp

diétafogyókúratáplálkozás
0

Írta:

Ahhoz, hogy a leadott súly ne kúszhasson vissza, új, eddig nem használt módszereket is be kell vezetned, oly annyira, hogy aztán napi rutinná is váljanak. Íme 20 olyan tipp, melyek betartásával elérheted, hogy egészséges is maradj, és a mérleggel se állj hadilábon. Mozogj minden nap! 30-60 percnyi testmozgás már elegendő ahhoz, hogy formában tartsd magad. […]

Ahhoz, hogy a leadott súly ne kúszhasson vissza, új, eddig nem használt módszereket is be kell vezetned, oly annyira, hogy aztán napi rutinná is váljanak.

Íme 20 olyan tipp, melyek betartásával elérheted, hogy egészséges is maradj, és a mérleggel se állj hadilábon.

  1. Mozogj minden nap! 30-60 percnyi testmozgás már elegendő ahhoz, hogy formában tartsd magad. Tudom, kevés az időd, állandóan rohansz! Ez se legyen kifogás: tornázz többször kevesebbet! Mozogj inkább háromszor 10 percet, mint egyszer fél órát, úgy sokkal hatásosabb.
  2. Legalább háromszor egyél egy nap. Különösen a kiadós reggeli fontos: a kihagyott étkezések csak fokozzák az éhségérzetet, és felesleges rágcsálásra ösztönöznek.
  3. Fókuszálj a zöldségekre és gyümölcsökre. Kezdd a napot egy gyümölcsökkel megszórt, cukormentes reggeliző-pehellyel, lédús barackkal felturbózott joghurttal, túrókrémmel. Szendvicseid ízét fokozd friss paradicsommal, salátával, uborkával vagy C-vitaminban gazdag paprikával.
  4. Rendszeresen mérd magad: mérlegen, a szoknyáid derékbősége lapján, vagy akár testzsír-százalék mérő készülék segítségével. Testsúlyod rendszeres ellenőrzése és követése során megtudhatod, hol tartasz, nem indult-e el újra a súlygyarapodás, és így időben meg tudod előzni a nagyobb súlyfelesleget.
  5. Felejtsd el a kész, félkész ételeket! A hűtőben, kamrában se tarts ezekből! Ha magas zsír- és kalóriatartalmú ételekkel próbálod leküzdeni a rosszkedvedet, éhségedet, akkor csak romlik a helyzet! Sose tarts tehát otthon túl sokféle ételt – ha ezt eléred, kevesebbet is fogsz enni, meglátod!  
  6. Tervezz nagy családi kiruccanásokat! Kerékpározzatok, vegyétek elő a lestrapált tollas ütőket vagy focizzatok!  
    0003413_1.jpg ()
  7. Ha megéhezel, először egészséges ételeket vegyél a tányérodra. Olyanokat, melyek alacsony kalóriatartalmúak. Ha ugyanis csak ez után következnek a kedvenceid – a csoki, vagy a gyorséttermek kínálata – már nem fog kopogni a szemed az éhségtől.
  8. Ügyelj az adagokra! Az asztalra ne a nagy leveses, rántott húsos edényt tedd, hanem a tányérokra szedett egy adagnyi ételt. Mindig szedj kevesebbet, mint amit először gondolsz – ha nagyon szükséges, csak akkor repetázz!  
  9. Légy kreatív! Találj olyan mozgásformákat, amik könnyen beépíthetők a sokszor unalmas hétköznapi teendők helyett vagy épp feldobják azokat. Mosd le otthon a kocsid ahelyett, hogy beállsz vele az autómosóba. Gyalog vagy kerékpárral intézd a kisebb bevásárlásokat! Vegyél részt a gyerekek játékában a játszótéren, a kutyasétáltatáskor is légy aktív, szaladgálj kicsit, labdázz kedvenceddel, és ne egy padon ülve nézd végig, ahogy kutyád más gazdikkal és kutyákkal rohangál fel-alá.
  10. Legyen alkalmad arra, hogy a családi ebédet valóban együtt költsétek el. Szüntesd meg a tévé előtti evést, ez ugyanis nagyban befolyásolja azt, hogy mennyit és mit eszel.  
  11. Mindig lásd, amit eszel. Ha egy nagy dobozból vagy fazékból falatozol, nem tudod, mennyit eszel. Ezzel szemben, ha tányérodon vár a táplálék, sokkal jobban tudod moderálni magad a mennyiség terén.  
  12. Variáld a testmozgásokat. A megszokott mozgásformákat cseréld újra, vagy felváltva gyakorold kedvenc sportodat, mellé válassz eddig nem próbáltakat. Óvakodj attól, hogy unalmassá váljon a futás vagy az aerobik, a testépítés. Egyik nap gyalogolj, másnap menj és ússz egyet, biciklizz. Keress új mozgásfajtákat: karatézz, táncolj, teniszezz vagy kezdj el pilatesre járni.
  13. Ne stresszelj! A stresszes élet túlevésre, felesleges falatozásra késztet. Dolgozz ki olyan módszereket, melyek kiszakítanak a negatív hatásokkal bíró környezetből, megnyugtatnak, ellazítanak. Erre is nagyon jó módszer lehet a torna, a légzőgyakorlatok elvégzése. Nevess, kiabálj vagy szerelmeskedj egyet – ez is feloldja a feszültséget.
  14. Ha teheted, egyél otthon! Felmérések bizonyítják, hogy étteremben jóval többet bírunk magunkba tömni, mint otthon, nyugodt környezetben. Az étterembe járás jó dolog, ez nem kérdés: ha úgy döntesz, hogy étteremben költöd el a szombat esti vacsorád, nagyjából azért tervezd meg, hogy mit és mennyit eszel majd. A maradékot még mindig hazaviheted becsomagolva, hogy ne vesszen kárba.
    0003413_2.jpg ()
  15. Igenis léteznek egészséges rágcsálnivalók! Te se hagyd ki őket: a gyümölcsből, zöldségből készült étkeket, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszeket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.
  16. Kezdd a napot magas rosttartalmú reggelizőpehellyel. Ha ez épp nincs otthon, akkor szórd meg a szokásos müzlidet feldolgozatlan zabpehellyel, korpával, hajdinapehellyel vagy búzacsírával! 
  17. Vacsora után sétálj 10 percet, reggel pedig – ha teheted, kelj egy kicsit korábban, és gyalog indulj munkába, menj úszni.
  18. Készíts bevásárlólistát, hogy ne kelljen felesleges köröket futni a közértbe – ezzel elkerülheted a túlvásárlást és az ételek felhalmozását is.
  19. Ha rád tör a nassolhatnék, vond el a figyelmed. Hívd fel a barátnőd, tegyél be egy jó cd-t és táncolj, kezdj el takarítani. Ha az agyad másra koncentrál, könnyebben lemondasz majd a nassolásról is.
  20. Időnként jutalmazd is magad. A fogyókúra ugyanis sokszor lelkiállapotunkra is erősen kihat. Ha egy kis sikert is elértél, azonnal jutalmazd magad, de nem ízes finomságokkal: vegyél egy könyvet, egy új ruhát, ami segít, hogy még jobban érezd magad a bőrödben..

Összeállításunk a MayoClinic cikke nyomán készült.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X