Főoldal > DIÉTA > Fogyj görögdinnyével!

Fogyj görögdinnyével!

fogyókúragörögdinnyehőségriadóm időjárásnyár
0

Írta:

Egy közepes szelet görögdinnye 90%-ban tartalmaz vizet. Ha megeszed ezt a szelet dinnyét, akkor mindössze 50 kalóriányi energiát veszel fel, amit aztán akár egy kiadós sétával is leadhatsz! A szeletnyi dinnye energiamennyiségének 44% a cukor, ami azonban egyáltalán nem riasztó adat annak tudatában, hogy ez a cukor természetes gyümölcscukor. Az a fajta, amit nem kell ellenségünknek tekintenünk, hisz ez […]

Egy közepes szelet görögdinnye 90%-ban tartalmaz vizet. Ha megeszed ezt a szelet dinnyét, akkor mindössze 50 kalóriányi energiát veszel fel, amit aztán akár egy kiadós sétával is leadhatsz! A szeletnyi dinnye energiamennyiségének 44% a cukor, ami azonban egyáltalán nem riasztó adat annak tudatában, hogy ez a cukor természetes gyümölcscukor. Az a fajta, amit nem kell ellenségünknek tekintenünk, hisz ez adja a löketet agyunknak, és ez ad energiát számunkra. A vízen és a cukron kívül ez a nyári gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint is.

0003457_1.jpg ()

További jó hír, hogy a görögdinnye nem tartalmaz zsírt, ellenben jelentős B6- és A-vitamin forrásnak számít. Egy közepes szelet dinnye 9-13 mg antioxidáns hatással bíró, vagyis a káros szabadgyököket megkötő likopint is rejthet – mintegy 40%-kal többet, mint a hozzá hasonlóan a likopintól pirosló paradicsom. A likopinnak köszönhetően a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát csökkenti, és segíthet bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében is.

A nagy melegben a rá jellemző jó tulajdonságok ismerete nélkül is tudjuk, hogy szinte életmentő tud lenni egy falat, jól behűtött görögdinnye. A hideg gyümölcsnél azonban egészségesebb a meleg dinnye! Egy, a texasi egyetemen végzett kutatás szerint ugyanis sokkal több antioxidánst tartalmaz az a gyümölcs, amit szobahőmérsékleten tárolunk.

A kutatás eredményei alapján a görögdinnyében található likopin mennyisége 20%-kal volt magasabb annál a gyümölcsnél, melyet előzőleg szobahőmérsékleten tároltak, a benne található béta-karotin pedig mintegy a kétszeresét tartalmazta ahhoz a gyümölcshöz képest, amit jól behűtve, jéghidegen vizsgáltak.
A fény, a túl alacsony hőmérséklet és a finomítási eljárások, csomagolási módszerek, melyek egy gyümölcsöt a tárolás, szállítás során érhetnek, szétroncsolhatják a bennük lévő antioxidánsokat.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X