Főoldal > DIÉTA > Bőrszépítő vitaminok

Bőrszépítő vitaminok

bőrszépségvitaminokwellness
0

Írta:

B2-vitaminHiánya esetén a bőrön és nyálkahártyákon láthatsz elváltozásokat, például a száj és orr körül, a külső nemi szervek bőrén gyulladásos tüneteket, a száj kiszáradását, a szájzug berepedezését tapasztalhatod. Forrásai: tojás, máj, élesztő, répa, narancs. B3-vitamin Sokszor nehéz felismerni a hiánybetegséget. Tünetei: a bőrön a napfénynek kitett területeken barnás foltok, hólyagok jelennek meg. Hiányában végtagfájdalmaid lehetnek, […]

B2-vitamin
Hiánya esetén a bőrön és nyálkahártyákon láthatsz elváltozásokat, például a száj és orr körül, a külső nemi szervek bőrén gyulladásos tüneteket, a száj kiszáradását, a szájzug berepedezését tapasztalhatod.
Forrásai: tojás, máj, élesztő, répa, narancs.

B3-vitamin

0004933_1.jpg ()

Sokszor nehéz felismerni a hiánybetegséget. Tünetei: a bőrön a napfénynek kitett területeken barnás foltok, hólyagok jelennek meg. Hiányában végtagfájdalmaid lehetnek, és depressziótól is szenvedhetsz. A nyelven, a szájnyálkahártyán és a nemi szerveken égő, viszkető érzés kíséretében bőrgyulladás jelentkezik.
Forrásai: búza és egyéb gabonanövények korpája, tej, hús, tojás, élesztő.

B5-vitamin
Hiánya nagyon ritkán fordul elő. Jelenlétében gyorsul a hajad növekedése, serkenti a szőrtüszők működését, egyesek szerint az őszülési folyamatot is lassítja.
Forrásai: máj, élesztő, tojás, tej, halikra, méhpempő.

H-vitamin
Megfigyelték, hogy hiánya esetén fokozódik a faggyútermelés, seborrhoeás bőrgyulladás lép fel. Pattanásos, mitesszeres, faggyúmirigy-problémás bőrre ajánlott készítményekben a fenti megfigyelésekre hivatkozva használják.
Forrásai: burgonya, tej, tojás, máj, élesztő.

C-vitamin

0004933_2.jpg ()

Klasszikus hiánybetegsége a skorbut, amely régen a hajósokat, katonákat támadta meg. Jellegzetes bőrtünetei a szőrtüszők körüli fokozott elszarusodás, pontszerű bevérzések, valamint a fogínyvérzés, a száraz bőr. Ez a vitamin erős antioxidáns, megakadályozza a szabad gyökök képződését. A bőr halványítására szolgáló készítményeknek is alkotóeleme.
Forrásai: csipkebogyó, zöld növényi részek, paprika, citrusfélék, gyümölcsök, zöldségfélék.

A-vitamin
Szabályozza a hám differenciálódását, a faggyútermelést. Ellenállóvá teszi a bőrt a fertőzésekkel szemben. Zsírban oldódó vitamin, így hiánya és túlzott bevitele egyaránt tüneteket okoz. Hiánya esetén szürkületi vakság, a bőr fokozott elszarusodása, fertőzésekre való erőteljesebb hajlam jelentkezik, túladagolása hámlást, viszketést, hajhullást, körömelváltozást okoz. Az utóbbi években forgalomba kerültek olyan hatékony gyógyszerek (A-vitamin-származékok), amelyekkel jelentős javulást érhetünk el súlyos pikkelysömörös vagy egyéb veleszületett szarusodási zavarral küzdő betegek, illetve a más módon nehezen befolyásolható pattanásosság kezelésében.
Forrásai: gabonacsíra, hüvelyesek, zöldségek, máj, tojássárgája, vaj.

E-vitamin

0004933_3.jpg ()

Kozmetikai készítményekben mint a bőr öregedését gátló, „anti-aging” vitamint alkalmazzák. Jó hatásúnak találták tág pórusú, mitesszeres bőr kezelésében is. Állatkísérletekben hiánya a vérképző, az ideg- és izomrendszer rendellenességeihez, terméketlenséghez vezetett.
Forrásai: gabonacsíra, saláta, tojássárgája, máj, tej, vaj

D3-vitamin
Nagy része a bőrben, napfény hatására képződik. Gátolja a hámsejtek növekedését, befolyásolja differenciálódásukat. Ezt a hatását használják ki a pikkelysömör kezelésében. Túladagolása és hiánya egyaránt a mész- és foszforanyagcserére van hatással (csontképződés zavarai, kalcium-lerakódás a bőrben).
Forrásai: tőkehalmáj, csukamájolaj, állati zsírok, tojás.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X