Főoldal > DIÉTA > Ha elakadtál a diétádban…

Ha elakadtál a diétádban…

diétafogyókúrakalóriawellness
0

Írta:

Eleinte nagyon elszánt vagy, mindent az előírtak szerint csinálsz, csak hogy hamarosan megvehesd azt a régen kiszemelt nadrágot. De ahogy az életben is akadnak hullámhegyek és -völgyek, egy diéta sem nélkülözi a magaslatokat és a mélységeket. De vajon mi húzódhat meg leggyakrabban a megtorpanás hátterében, és ennek ellenére miként haladhatunk tovább célunk felé? „Elakadtam, mert […]

Eleinte nagyon elszánt vagy, mindent az előírtak szerint csinálsz, csak hogy hamarosan megvehesd azt a régen kiszemelt nadrágot. De ahogy az életben is akadnak hullámhegyek és -völgyek, egy diéta sem nélkülözi a magaslatokat és a mélységeket. De vajon mi húzódhat meg leggyakrabban a megtorpanás hátterében, és ennek ellenére miként haladhatunk tovább célunk felé?

„Elakadtam, mert … nem bírom ki édesség nélkül.”

0005204_1.jpg ()

Kik esnek ebbe a csapdába? Az édességfüggők.
Ide tartozol, ha: Mindig lapul a munkahelyi fiókodban és az otthoni dugihelyeiden nassolnivaló, amit hangulati hullámvölgyeid áthidalására használsz fel. Te vagy az, akinek gyakran hagyja el a száját a „Fél karomat adnám egy kis édességért” mondat, illetve más ehhez hasonló. A diétával elég jól haladsz, amíg rád nem tör a csokifalhatnék. Ez elég hamar bekövetkezik, és te egy darabig hősként ellenállsz, hogy aztán mintegy végkielégítésül a fogyókúra által előírt ízetlen vacakokért, egy egész táblával vigasztalhasd magad. Csoda, ha utána úgy érzed, nem sokat értek eddigi fáradozásaid?

Hol a hiba?
Az édesség iránti vágy nem véletlen, hiszen szervezetedet a szénhidrát hatására elönti a szerotonin boldoghormon, amelynek hiánya lehangoltsághoz vezethet. Az édességekkel bevitt cukor hirtelen megemeli a vércukorszintet, ezért egyre többre és többre vágysz. Csakhogy ha csokikkal és sütikkel pótolod a szénhidrátot, a szerotonin emelkedése mellett a vércukorszint is nőni fog. Ettől pár órára valóban energikusabbnak érzed magad, utána azonban szavatolható a pocsék közérzet.

Hogyan folytasd sikerrel?

  • Csoki és süti helyett válassz komplex szénhidrátforrásokat, ezek nem emelik meg hirtelen a vércukor- és inzulinszintet. A teljes kiőrlésű péksütemények, a kétszersültek és a gyümölcsök megfelelnek erre a célra.
  • Teádba, kávédba cukor helyett inkább kevés mézet keverj!
  • A 100 százalékos gyümölcslevek is csillapíthatják az édesség utáni vágyat, de 2-3 dl-nél többet ezekből se fogyassz egyszerre.
  • Ne hurcolj haza raklapnyi édességet! Maximum egy-egy szeletet vagy egy táblát, és ezek is inkább jó minőségű, magas kakaótartalmúak legyenek, amelyekből töménységük miatt kevesebb is elegendő.
  • Ha desszertre vágysz, inkább főétkezés után fogyaszd el, mert ilyenkor telítettebbnek érzed magad, és kevesebbet fogsz enni belőle. Kanalazz el egy diétás pudingot, gyümölcsjoghurtot vagy túrókrémet. Ezek egészségesebb finomságok, mint a csokik és a cukorkák.

Pszichotrükk:
A csokoládé okozta jó érzést más forrásból is biztosíthatod magadnak! Állíts össze minél hosszabb listát azokról a dolgokról, amelyek a csokihoz hasonlóan megnyugtatnak, legyen az az olvasás, egy kellemes fürdő vagy a csetelés. Ha rád tör a csoki utáni vágy, válassz valamit a listáról!

„Elakadtam, mert … nem tudok éhezni.”

0005204_2.jpg ()

Kik esnek ebbe a csapdába? A drasztikus maximalisták.
Ide tartozol, ha: A végletek embere vagy, ráadásul maximalista is. Számodra a diéta is csak akkor ér valamit, ha megpróbáltatásaid eredménye pikk-pakk megmutatkozik. Általában drasztikus megvonásokkal járó módszereket választasz, de az első kilengésnél azonnal úgy érzed, hogy minden kárba veszett, és vissza kell ugranod a startvonalra.

Hol a hiba?
Ha hosszú távú sikert remélsz, jobb, ha törlöd a szótáradból az éhezés szót! És azért azt be kell látnod, hogy a durranásig evés és a koplalás között helyezkedik el az üdvözítő megoldás, hiszen a fogyás nem (csak) koplalással érhető el. Nem beszélve arról, hogy aki éhezés után megpróbál újra normálisan étkezni, a jojó effektus miatt kamatostul szedi vissza a leadott kilókat. Tartósabb lesz az eredmény, ha a fogyás inkább lassan, fokozatosan következik be. Ráadásul éhesen nem lehet diétázni, és nem is kell!

Hogyan folytasd sikerrel?

  • A főétkezések előtt kortyolj egy nagy pohár vizet, étkezés közben pedig rágj lassan, komótosan.
  • Légy türelemmel! A telítettségérzet kb. negyedórával az étkezés befejezése után jelentkezik, addig kösd le magad valamilyen más tevékenységgel, például, mosogass el.
  • Ahhoz, hogy sikerrel válasz a diéták között, jól kell ismerned saját bioritmusodat. Mikor magasabb az energiaszinted? Melyik étkezést várod leginkább? Mikor fekszel le általában aludni? Készíts diétagörbét! Jelöld be azokat a napszakokat, amikor nagyon nehezen bírod. Már egy hét után rájöhetsz bizonyos összefüggésekre. Fontos, hogy a választott étkezési terved jól illeszkedjen a mindennapjaidba!
  • Feszegesd a határaidat! A diétád sikerességéhez hozzásegíthet, ha előtte méregteleníted a szervezeted. Mielőtt belevágnál, csinálj végig egy rövid, egy-három napos tisztítókúrát, ekkor ne vegyél magadhoz szilárd táplálékot, csak préselt leveket, leveseket, teákat, és ezekben a napokban gondoskodj róla, hogy magadra tudj figyelni, ne kelljen rohannod sehová. Ez a kezdeti siker erőt adhat ahhoz, hogy a későbbi életmódváltásod is eredményes legyen. 

Pszichotrükk:
Ha rád törne az éhség, próbálj meg távolabbi célokra tekinteni! Gondold el, hogy ha most degeszre eszed magad, lehet, hogy megnyugszol, utána viszont nem fog tetszeni a tükörképed. Ha azonban csak mértékkel fogyasztasz, szebb és egészségesebb leszel. Melyik éri meg jobban?

Még több akadály, ami a fogyókúrád útjába állhat, és az ezekre való megoldások a Wellness magazin legfrissebb, októberi számában…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X