Főoldal > DIÉTA > Táplálkozz környezettudatosan!

Táplálkozz környezettudatosan!

biokörnyezettudatosanöko
0

Írta:

„Térj át kőkorszaki diétára, csak olyat egyél, amiből nem vettek el semmit, amihez nem adtak hozzá semmit, és ami elromlana, ha nem ennéd meg frissen!” – tanácsolja egy újító szellemű angol orvos. A javaslat jól hangzik, ám ha tényleg eszerint próbálnánk meg összeállítani az étrendünket, nagy valószínűséggel vagy éhen maradnánk, vagy csak komoly utánajárás és […]

„Térj át kőkorszaki diétára, csak olyat egyél, amiből nem vettek el semmit, amihez nem adtak hozzá semmit, és ami elromlana, ha nem ennéd meg frissen!” – tanácsolja egy újító szellemű angol orvos. A javaslat jól hangzik, ám ha tényleg eszerint próbálnánk meg összeállítani az étrendünket, nagy valószínűséggel vagy éhen maradnánk, vagy csak komoly utánajárás és összetett szervezőmunka árán laknánk jól. Most megpróbálunk meggyőzni, miért is éri meg mégis a fáradozást a környezettudatos táplálkozás.

Ahol jó állatnak és növénynek lenni

0005537_1.jpg ()

– Sokan úgy vélekednek, hogy ha végül úgy is a mészárszéken végzik, akkor szinte mindegy, hogyan bánnak szegény szarvasmarhákkal és sertésekkel. Ugye te nem így gondolkodsz? A bioállattenyésztésben tilos az állatok rossz körülmények között tartása. Már a takarmányozás során is figyelembe veszik a biológiai sajátosságokat, például a kérődzőkkel nem etethetnek állati eredetű takarmányt, a gyógyításukban pedig elsősorban gyógynövényeket, homeopátiás szereket, akupunktúrás eljárásokat és egyéb természetes módszereket használnak. Csak akkor szabad egyéb lehetőségekkel próbálkozniuk, ha az előbbiek nem hatékonyak. A növekedést serkentő hormonok, antibiotikumok, nyugtatók és hozamnövelők alkalmazása is kizárt.

-Az ökogazdaság növényei is dúskálhatnak a földi javakban, hiszen csak olyan talajba ültetik el őket, amely legalább három éve nem volt vegyszerrel kezelve. Tilos a növények műtrágyázása, csak szerves trágyát használnak a tápanyag-utánpótláshoz. No, de akkor mégis mivel védekeznek a növényi kártevők ellen? Az apró rovarokat például kézzel gyűjtik össze, a kórokozók ellen házi főzetű leveket, gyógynövény-kivonatokat is bevetnek. Ezeknek a szereknek a legfőbb előnye, hogy nem szívódnak fel, és a víz könnyedén lemossa őket. Az ilyen gondoskodás mellett növekedő termés jelzője bio lesz, de méreteiben elmarad a hagyományos termesztésű társaitól. Így a hiteles biozöldség vagy -gyümölcs kisebb és drágább, mégis jobb minőségű, mint a vegyszerezett.

A jelzők útvesztőjében

A bio a biológiai, az öko pedig az ökológiai gazdálkodás rövidítésére utal, a gyakorlatban szinonim fogalmak. A tévhitek eloszlatása miatt fontos megemlíteni, hogy a bio és az öko előtagokat nemcsak növényi eredetű élelmiszerekre használják. A hivatalos meghatározás szerint a valódi bio- és ökotermék az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő: tehát a vetéstől az aratásig (vagy az elléstől a vágóhídig) környezetbarát módon bántak vele. Vagyis utólagos vizsgálatokkal semmit nem lehet biotermékké minősíteni. A reformélelmiszereket és a natúrtermékeket is gyakran azonosítják a biotermékekkel, pedig az elnevezések egészen mást takarnak. Hogy mit tekintünk reformélelmiszernek, az elsősorban attól függ, hogy éppen mit tartunk egészségünk szempontjából különösen kedvezőnek. A natúrtermékek a természetességre utalnak, e gyűjtőnév alatt olyan élelmiszereket értünk, amelyek többnyire adalékanyagoktól mentesek. Ugyancsak nem bio az alternatív és a vegyszermentes jelzővel illetett élelmiszer sem.

Tégy a természetért!

0005537_2.jpg ()

Mindannyian felelősek vagyunk a környezetünkért. Ha megfogadod tanácsainkat, máris tettél valamit az ökológiai egyensúly fenntartásáért.

– Válassz regionális termékeket!
A helyi termesztésű bioélelmiszereknek rengeteg az előnyük. Nemcsak az áru frissessége – leszedés után hamar az asztalra kerül –, hanem környezetvédelmi szempontok miatt is: a rövidebb szállítási időnek és távolságnak köszönhetően a közlekedési eszközök nem szennyezik annyira a környezetet, a termékek csomagolási igénye is kisebb, ráadásul a szállítás során kevesebb az esélye a sérülésnek és az egyéb minőségromlásnak.

– Óvatosan a csomagolással!
A legtöbb csomagolóanyag előállítása energiaigényes és környezetszennyező, nem beszélve arról, hogy használat után hulladék lesz belőle. Dönts a nagyobb kiszerelés mellett, ezzel a környezetet is védheted és a pénztárcádat is jobban megkímélheted.

5 érv a bioélelmiszerek mellett:

1. Magasabb a vitamintartalmuk
Az ökotermékekben több vitamin, ásványi anyag és nyomelem mutatható ki. Ezt a kutatók az ökológiai gazdálkodás tápanyag-utánpótlási rendszerének és a gyomirtók kiiktatásának tulajdonítják.

2. Egészségvédő hatásuk van
A biotermesztés során olyan anyagcsere-termékek keletkeznek a növényekben, amelyek hozzájárulnak a daganatos betegségek megelőzéséhez, segítik az immunrendszer működését, szabályozzák a vérnyomást, valamint baktérium és vírusölő hatásúak.

3. Kevesebb káros anyagot tartalmaznak
A biogazdálkodás biztosítja, hogy a termelés során ne kerüljenek veszélyes anyagok (például növényvédőszer- és gyógyszermaradványok) az élelmiszereinkbe. Ezzel elérhető, hogy szervezetünk méregtelenítő kapacitása kisebb terhelésnek legyen kitéve.

4. Javítják az anyatej minőségét
A vizsgálatok kimutatták, hogy az ökotermékekkel táplálkozó anyák tejében magasabb volt az omega-3 zsírsavak és a telítetlen zsírsavak mennyisége.

5. Fokozzák a termékenységet
Nem csak a nők, de a férfiak is élvezhetik az ökotáplálkozás előnyeit, hiszen a biotermékeket fogyasztó férfiaknak átlagosan harminc százalékkal több a spermájuk.

Hazai ökokörkép
A biotermékek előállítását és forgalmazását szigorúan ellenőrzik. A magyar biotermékek címkéin szerepelni kell az „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból” feliratnak és az ellenőrző szervezet nevének, valamint kódszámának is, például: Biokontroll Hungária Kht. (HU-ÖKO-01). Mivel a Magyarországon termelt biotermékek 95 százalékát Nyugat-Európában értékesítik, így nincsenek könnyű helyzetben az itthoni ökotáplálkozás hívei. Budapesten szombat délelőttönként a XII. kerületi Csörsz utcában (a MOM park mögött) működik biopiac, ahol nemcsak zöldséget és gyümölcsöt árulnak, hanem süteményt, tésztákat, tojást, sajtot, mézet, húst, kozmetikai készítményeket is. A további bioboltok és biopiacok listájára itt bukkanhatsz: www.biopiac.net

Ha szeretnél még többet megtudni a a környezettudatos táplálkozásról, akkor lapozd fel a Wellness Magazin októberi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X