Főoldal > DIÉTA > 3 napos káposztakúra a téli felüdülésért

3 napos káposztakúra a téli felüdülésért

fogyókúrakalóriakáposztawellness
0

Írta: and

Amit a káposztafélékről tudni érdemes A káposztafélék (lila, fehér, kel, kínai kel, karfiol, brokkoli, kelbimbó) igen nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, polifenolokat, színezékeket, C-, B1-vitamint, folsavat, béta-karotint és rostot. Jó vas-, kálium-, kalcium- és káliumforrások. Ezek a különféle vegyületek önmagukban is tumorellenes hatásúak lehetnek, de a káposztafélékben egymást erősítve, hatásuk összeadódik. A zöld színben pompázó káposztafélék […]

0007531_1.jpg ()

Amit a káposztafélékről tudni érdemes

  • A káposztafélék (lila, fehér, kel, kínai kel, karfiol, brokkoli, kelbimbó) igen nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, polifenolokat, színezékeket, C-, B1-vitamint, folsavat, béta-karotint és rostot. Jó vas-, kálium-, kalcium- és káliumforrások.
    Ezek a különféle vegyületek önmagukban is tumorellenes hatásúak lehetnek, de a káposztafélékben egymást erősítve, hatásuk összeadódik.
  • A zöld színben pompázó káposztafélék K-vitamin és klorofill tartalma is magas.
  • A lilakáposzta színét az antocián adja, mely szerepet játszhat az enyhébb lefolyású, hasmenést okozó baktériumok elpusztításában is.
  • A káposztafélék rendszeres, napi szintű fogyasztásával, változatosan elkészített fogásként elkészítve a székrekedés ellen tehetnek jó szolgálatot, és hozzájárulhatnak a vastagbélrák kialakulási lehetőségének csökkentéséhez is!
  • Azt vegyük figyelembe, hogy nyersen vagy savanyúságnak fogyasztva több eredményt érhetünk el, mint agyonfőzött, zsiradékban tocsogó ételként felszolgálva. Természetesen ehetsz töltött káposztát is, de ha baromfihússal készíted el, jóval rövidebb idő alatt fő meg, és kevesebb jótékony hatású anyaga megy veszendőbe!
  • Savanyúkáposzta-levet enyhén hígítva, éhgyomorra idd: ezzel segítheted az egyébként problémás reggeli székletürítést is. Ha napközben eszel káposztás ételt, figyelj arra, hogy enyhe vizelethajtó hatással bír!
  • A káposzta fekélyellenes és gyógyító hatását számos kutatás vizsgálta már. Ezek során a kutatók azt tapasztalták, hogy a káposzta tartalmazza azt a savközömbösítő anyagot – az úgynevezett smetil-metionint -, amit a szervezetünk is termel. Így valóban hozzájárulhat bizonyos esetekben a gyomorfekély kivédéséhez.

A káposzta túlzott fogyasztását azonban nem ajánljuk gyomorégés, nyombélfekély, Chron-betegség, vesebaj, valamint hasnyálmirigy gyulladás esetén. A kialakult fekélyt minden esetben orvosi ellenőrzés mellet kell kezelni, ilyenkor a káposztalé csak a fekély kiújulásának elkerülésében segíthet!

Kiknek ajánlott?

  • székrekedés elkerülésére
  • a belek egészséges állapotának megőrzésére
  • köszvényben szenvedőknek
  • bárkinek, aki szereti a káposztát, csak még nem próbálta, hogy káposzta leves után is van még lehetőség
  • aki szeretne megismerkedi a káposztafélék sok színűségével,
  • aki már fekélyes, de csak az orvosával, dietetikusával, az étrendjébe illesztve

Kiknek nem javasolt?

  • soványaknak
  • akinek a gyomra, bélrendszere felfújódik, hasmenéssel reagál a káposztafélékre
  • várandós, szoptatós kismamáknak
  • gyomorégés, nyombélfekély, Chron-betegség, vesebaj, valamint hasnyálmirigy gyulladás esetén kerülendő

Tudtad?
Káposzta az ekcémás bőrre?
Az ekcémás bőr tüneteinek csökkentésére népi alkalmazási mód a káposztalevél. A leveleket apróra vágás után, két gézlap közé téve és az ekcémás területre fektetve javíthatja az ekcéma állapotát.

Árthat az emésztésnek
Egyeseknél a káposztafélék felfújódást, gyomorgörcsökkel tarkított hasmenést idézhetnek elő. Sajnos nekik ez a kúra nem megfelelő, még akkor sem, ha különféle trükkökkel (első főzővíz elöntése, gyógyszer bevétel az étel elfogyasztása után) csökkentik a fenti hatásokat, mert bizony a szervezet provokálása előbb-utóbb nem kívánatos kellemetlenségeket okozhat.

Gyakorlati tippek a 3 napos káposztakúrához
A kúra során minden nap kötelező 2 liter víz elfogyasztása is, így lesz igazán hatékony a program! A receptekben megadott mennyiségek egy főre számított és tisztított mennyiséget jelentenek!

ELSŐ NAP                
Reggeli: Kelbimbós tükörtojás, 1 db sajtos kifli

Hozzávalók:
10 dkg szeletelt kelbimbó
1 mokkáskanál olaj
1 db tojás

1 db sajtos kifli

Elkészítés:
A kelbimbót vékony karikákra szeljük és forró olajon serpenyőbe terítve az egyik oldalukat megdinszteljük, majd ráütjük a tojást. Ízlés szerint sózzuk és a sonkás tojáshoz hasonlóan megsütjük. Forrón tálalva a kiflivel fogyasztjuk.

Tízórai: Pekándiós alma
Hozzávalók:

1 dkg darált pekándió
15 dkg alma

Elkészítés:
Az almát lereszeljük, a darált dióval megszórva csemegézzük.

0007531_3.jpg ()

Ebéd: Grill csirkemell, hagymás-rizses kínai kelsaláta
Hozzávalók:

vagy a készen kapható 15 dkg grill csirkemell
vagy 20 dkg filézett, nyers csirke
só, őrölt bors, fűszerpaprika
1 mokkáskanál olaj
5 dkg salátahagyma
5 dkg újhagyma
25 dkg kínai kel
5 dkg főtt rizs (nyersen 5 dkg!)
2 evőkanál alma ecet, só, őrölt kömény
1 mokkáskanál barna cukor, ízlés szerint szójaszósz
1 dl víz

Elkészítés:
Ha a készen kapható grill csirkemellel dolgozunk, akkor azt csak kevés víz hozzáadásával lefedve átmelegítjük egy serpenyőben.

Ha nyerssel dolgozunk, akkor a filézett, nyers csirkemellet húskopfolóval kissé ki kell vernünk, majd pici sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával meghintjük, és teflonedényben csöppnyi olajon mindkét oldalát 5 percig sütjük.

Hagymás-rizses kínai kelsaláta
Elkészítés:
A hagymákat felaprózzuk és a 25 dkg reszelt kellel átkeverve, 1 órányi állás után a levét kicsavarjuk, egy tálban összekeverve félretesszük. Közben a rizst megfőzzük, leszűrjük.
1 dl vízben 2 evőkanál almaecetet elkeverünk, fűszerezzük őrölt köménnyel, 1 mokkáskanál barna cukororral és ezt az öntetet a salátára locsolva, rizzsel jól átkeverve tálaljuk.

Uzsonna: Csokis goffri
Hozzávalók:
5 dkg csokis – készen vehető – goffri

Vacsora: Karfiolfőzelék, sült sertés máj
Hozzávalók:
30 dkg karfiol
0, 5 dl joghurt
2 dkg liszt
1 teáskanál olaj
10 dkg sertésmáj
Ízlés szerint: só, petrezselyem zöld, majoranna

Elkészítés:
A májat csíkokra vágjuk és majorannával ízesítjük. Főzőedénybe tesszük a rózsáira szedett karfiolt, ízlés szerint befűszerezzük, és 2 dl vízzel felöntjük. Lefedjük, és 20 perc múlva a joghurtban elkevert liszttel behabarjuk a főzeléket. Melegen tartjuk. Eközben kevés forró olajon a májat hirtelen átpirítjuk, kb 5 perc alatt. A főzelékre feltétként fogyasztjuk.

0007531_2.jpg ()

MÁSODIK NAP
Hozzávalók:
0, 5 kg savanyú káposzta
0, 25 kg finomra reszelt zeller
0, 25 kg finomra reszelt sárgarépa
20 dkg light tömlős sajt krém
10 szelet lenmagos előre szeletelt kenyérből pirítós
ízlés szerint: frissen őrölt bors

Elkészítés:
A zöldségeket összekeverjük, majd a sajtkrémmel is átkeverjük. Ízesítjük tetszés szerint frissen őrölt borssal. Elosztjuk 5 adagra, és 1,5 –2 óránként 1 adagnyit kell megenni belőle! Minden adaghoz 2 szelet pirítóst is eszünk.

HARMADIK NAP
Reggeli: Káposztás omlett
Hozzávalók:
15 dkg finomra reszelt lilakáposzta
1 db tojás
1 mokkáskanál teljes kiőrlésű liszt

2 evőkanál tejföl
1 mokkáskanál olaj

Elkészítés:
A finomra reszelt lilakáposztát 1 órára enyhén besózzuk, majd kicsavarjuk. Hozzákeverjük a habosra vert tojást, a teljes kiőrlésű lisztet és a 10%-os zsírtartalmú tejfölt. Ezután forró olajon, de közepes tűzön lassan kevergetve megsütjük. Melegen fogyasztjuk.

0007531_4.jpg ()

Tízórai: Meggybefőtt
Hozzávalók:
20 dkg meggybefőtt

Elkészítés:
A meggyet kimagozva fogyaszthatod!

Ebéd: Brokkolis csirkefalatok pirított rozmaringos burgonyával
Hozzávalók:
10 dkg csirkemell filé
2 x 1 kávéskanál olaj
20 dkg brokkoli
ízlés szerint: sült csirke fűszerkeverék, só, szárított és morzsolt friss rozmaring
20 dkg burgonya

Elkészítés:
A burgonyát kockára vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, 1 kávéskanál forró olajon serpenyőben hirtelen átpirítjuk, majd a rozmaringgal átforgatjuk. Közben a brokkolit szintén kevés vízben, pici sóval ízesítve fedő alatt főzzük. Éppen annyira csak, hogy felforrjon a víz, és már zárjuk is el alatta a hőt, inkább a forró vízben hagyjuk állni felhasználásig.
Közben a csirkemell filét falatnyi darabokra metéljük, fűszerezzük, és 1 kávéskanál forró olajon serpenyőben alaposan átpirítjuk. Hozzáadjuk a főtt brokkolit és átkeverjük. A pirított burgonyát és a ragut ízlésesen tányérra tálalva fogyasztjuk.

Uzsonna: Pilóta keksz
Hozzávalók:
2 db pilóta keksz

Vacsora: Pulykamell csíkok savanyú káposztával
Hozzávalók:
15 dkg pulykamell
só, majoranna
1 mokkáskanál olaj
25 dkg savanyú káposzta
1 mokkáskanál fűszerpaprika

Elkészítés:
A felcsíkozott pulykamellet ízlés szerinti sózás, majorannás befűszerezés után olajon pirosra sütjük. Utána hozzáadjuk a savanyúkáposztát, fűszerpaprikát és 1 dl vízzel felengedjük. Kb. 15 perc alatt /lefedve/ összepároljuk. Melegen fogyasztjuk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X