Főoldal > DIÉTA > 5 antioxidánsokban gazdag étel

5 antioxidánsokban gazdag étel

antioxidánsegészségszabadgyökwellness
0

Írta: and

VörösborKöztudott, hogy egészséges ember számára napi 1-2 dl (nem több!) jó minőségű vörösbor fogyasztása kifejezetten jótékony hatású lehet, mivel segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szerepet játszó gyulladásos folyamatok gátlásában, és kivédeni az oxidatív stresszt. Ezt a hatást a benne található antioxidáns vegyületeknek (fenolsavak, flavonoidok, rezveratrol) és a kis mennyiségű alkoholnak tulajdonítják. A vörösborban más […]

0007572_2.jpg ()

Vörösbor
Köztudott, hogy egészséges ember számára napi 1-2 dl (nem több!) jó minőségű vörösbor fogyasztása kifejezetten jótékony hatású lehet, mivel segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szerepet játszó gyulladásos folyamatok gátlásában, és kivédeni az oxidatív stresszt. Ezt a hatást a benne található antioxidáns vegyületeknek (fenolsavak, flavonoidok, rezveratrol) és a kis mennyiségű alkoholnak tulajdonítják. A vörösborban más anyagok mellett transz-rezveratrol is megtalálható, amelynek állatkísérletekben koleszterinszint-csökkentő hatása is kimutatható volt. Adatok utalnak arra, hogy akár az élettartalmat és az állóképességet is növelheti – a kutatások remélhetőleg ezeket a hatásokat a jövőben embereken is igazolják. A vörösbor tehát kis mértékben tényleg szinte gyógyszer, ám ne feledjük: nagy mértékben méreg, nem orvosság!

Spirulina – alga
A Spirulina (Arthrospira) mikroalgákat (baktériumot) élelmiszerként legalább a 16. század óta fogyasztják: az első írott beszámolók erről 1524-ből származnak, Fray Toribo de Bonaventétől, aki az aztékok étkezési szokásai között tesz alkalmazásáról említést. Gazdag karotinoid vegyületekben (béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban), C-fikocián vegyülete is jó szabadgyökfogó. Ezek a hatások a látás és a máj védelmében is alkalmazhatóvá tehetik bizonyos esetekben, ráadásul összetevőinek a vérképzésre és az immunrendszer működésére, vírusok elleni védekezésre is nagy hatása van. A Spirulinát régóta fogyasztjuk, segíthet nagyobb megterhelések után testünk regenerációjában vagy kozmetikai készítményekben alkalmazva szépségünk megőrzésében, ám mivel használata egyéntől és egészségi állapottól függően nem mindig használ, alkalmazása előtt kérd ki orvos, dietetikus tanácsát!

0007572_1.jpg ()

Csokoládé
A Spirulina nem az egyetlen eledel, amit az aztékok mutattak meg először az európaiaknak: a kakaóbab-őrlemény fogyasztására is ők hívták fel a hódítók figyelmét. A csokoládét Európában hosszú időn át erősítőszerként, gyógyszerként kezelték, majd pár évtizede az elhízás kialakulásának okait keresve a csokit is bűnbaknak kiáltották ki. A tudomány ma rehabilitálja az étcsokit: ma már tudjuk, hogy mérsékelt mennyiségben csokit is ehetünk, ettől még önmagában nem nő az elhízás kockázata, gazdag polifenol (procianidin) tartalma pedig kifejezetten érvédő, érelmeszesedés gátló hatású lehet. A csokoládé, a jó minőségű étcsokoládé kis mennyiségben javíthatja a bőr véráramlását is, így több jó okot is találhatunk magunknak, miért is ne mondjunk le az édes élvezetekről!

Zöld tea
A tea fogyasztása több évezredes múltra tekint vissza Ázsiában, elsősorban Kínában. Antioxidáns polifenoljai révén mértékletes fogyasztása kedvezően hathat egészségedre: segíthet testsúlyod mérséklésében, talán még bizonyos rákos megbetegedések kialakulását is segíthet megelőzni. Érdemes azonban ügyelned a mértékletességre: nagy mennyiségben fogyasztva, esetleg kapszula formájában túl sokat alkalmazva akár egészségedet, májadat is károsíthatja, a benne található élénkítő hatású vegyületek pedig megzavarhatják álmodat. Ez a veszély napi pár csésze zöld vagy fekete tea elkortyolgatása esetén nem fenyeget, de nagyobb mennyiségben csak szakember felügyelete mellett alkalmazzuk!

0007572_3.jpg ()

Áfonya

A különböző áfonyafajok gyümölcsét már az ősidők óta fogyasztja az emberiség. A népi gyógyászat fertőzések, felfázások, bőrbetegségek kezelésére az áfonyát mint „vértisztító” gyógynövényt korábban is alkalmazta. A kutatások több esetben is igazolták ennek indokoltságát: az áfonya (és a bodza) antioxidáns antocianidin – ezek természetes színezőanyagok – tartalma igen magas, C-vitamin tartalma is jelentős. A vörösáfonya termésének fogyasztása például flavonoid tartalmának köszönhetően más áfonyákhoz hasonlóan érvédő hatású lehet, ráadásul a húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére is jó eredménnyel alkalmazhatják a szakemberek az E. coli baktérium megtapadását gátló hatása révén. Az áfonya hatóanyagainak antioxidáns és érerősítő hatása a cukorbetegség szövődményeinek kezelésére vagy megelőzésére is kedvezően lehet, természetesen ebben az esetben sem nélkülözhető az orvosi felügyelet!

Az antioxidánsok nem csodaszerek, nem igaz rájuk a minél több, annál jobb elve! Szervezetünk is termel antioxidánsokat, ezek a kívülről bevitt antioxidánsokkal együtt alkotnak egy hihetetlenül bonyolult rendszert, amibe csak óvatosan szabad beleavatkozni. Az antioxidánsok fogyasztását sem kell és javasolt túlzásba vinni, akár ételként akár étrend-kiegészítőként kerülnek alkalmazásra, de jó, ha tudjuk, hogy rendszeresen és mérsékelt mennyiségben fogyasztva az ezekben gazdag ételeket, sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X