Főoldal > DIÉTA > Az evés rabságában

Az evés rabságában

diétafogyókúrawellness
0

Írta:

Az anorexia, bulimia ma már mindenki számára ismert fogalmak. A táplálkozási magatartásnak van azonban egy – talán kevésbé ismert, de szintén kóros – formája, a túlevéses, kényszerevéses zavar. Tünetei a bulimiához hasonlóak: kontroll nélküli falásrohamok jellemzik, csak a testsúlycsökkentést célzó különböző manipulációk – hányás, hashajtózás – hiányoznak. Lelki háttérIdőnként persze bárkivel előfordulhat, hogy a vasárnapi […]

Az anorexia, bulimia ma már mindenki számára ismert fogalmak. A táplálkozási magatartásnak van azonban egy – talán kevésbé ismert, de szintén kóros – formája, a túlevéses, kényszerevéses zavar. Tünetei a bulimiához hasonlóak: kontroll nélküli falásrohamok jellemzik, csak a testsúlycsökkentést célzó különböző manipulációk – hányás, hashajtózás – hiányoznak.

0008914_1.jpg ()

Lelki háttér
Időnként persze bárkivel előfordulhat, hogy a vasárnapi ebédnél nem tud korlátot szabni étvágyának, és a fogások végén majd’ kipukkad – vagy egy szürke téli nap végén a tervezett kocka helyett elmajszol egy egész tábla csokoládét: ettől még nem kell orvoshoz szaladnia. Baj akkor van, ha a túlevés rendszeressé válik, és érzelmi problémák „megoldására”, feszültség „kezelésére” kezd szolgálni. Érzelmi problémákkal, feszültséggel persze lehetetlen az evéssel megküzdeni – de a szorongató rossz érzéstől átmenetileg megmenekíthet a gyomor teletömése.

Nem véletlen, hogy valaki ezt az utat választja: olyan sérüléseket hordoz magában, melyek megnehezítik, vagy akár pillanatnyilag lehetetlenné teszik a valódi megoldásokat. A kényszerevésben szenvedő ember múltjában gyakran megtalálható az anyához fűződő kapcsolat zavara, rosszul működő család, megterhelő élethelyzet, egy szeretett személy halála, fokozott stressz, melyek egyike is elég, hogy valaki sérülékennyé váljon, könnyen elveszítse egyensúlyát.

Az intsabil személyiség számára pedig a mindennapi élet kihívásai komoly megterhelést jelentenek – magával cipelt problématömege egyre súlyosabb teher, mellyel megküzdeni úgy tűnik, egyre reménytelenebb. A falásrohamok ebből a kilátástalan helyzetből adnak időleges feloldozást a feszültség enyhítésével. De egyben újabb nehézségeket is okoznak: a kilók gyarapodnak, az egészség romlik, a bűntudat nő a kontrollvesztés miatt. Az ebből adódó feszültség oldására pedig újra egy kiadós ételadag szolgálhat – és kezdődik minden ugyanonnan.

A túlevés, kényszerevés jelei:

  • túlevés egy héten legalább kétszer, hosszabb időszakon, néhány hónapon át
  • evés éhségérzet nélkül is
  • az evés folytatása kipukkadásig
  • egyedül, vagy titokban evés
  • szégyen és bűntudat érzése az evés miatt
  • enni stressz helyzet leküzdésére, érzelmi problémák jelentkezésekor
  • feszültség, bűnösség érzése evés közben, kényelem, elégedettség helyett

Mi lehet a megoldás?
A túlevés a személyiség sérülésének tünete: az a hely, ahol a mélyen hordozott fájdalmak, problémák láthatóvá válnak. Fontos tehát ezeket a sebeket begyógyítani, hogy az evéssel újra egészséges kapcsolat alakulhasson ki. A pszichoterápia hatékony módszer lehet, mely támogatást nyújt a személyiségnek sérülései feldolgozásához, az önismeret révén hozzásegít egy új, egészséges feszültség-kezelés, problémamegoldó képesség, érzelmi élet kialakításához.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X