Főoldal > DIÉTA > Az egészséges táplálkozás csapdájában?

Az egészséges táplálkozás csapdájában?

egészséges táplálkozás
0

Írta:

Napjainkban a kampányok és reklámok tengerében nem könnyű  eligazodni azon, hogy melyik az igazán egészséges élelmiszer és melyik nem az.. Az élelmiszer-kínálat sokkal gazdagabb, mint pár évvel korábban. A piacok roskadoznak a távoli földrészeken termő egzotikus gyümölcsöktől, az iparilag előállított kész és félkész élelmiszerek széles választékban csábítják a vásárlókat. Hála a  vonzó csomagolásnak és az ügyes marketingnek, sok élelmiszer még akkor […]

Napjainkban a kampányok és reklámok tengerében nem könnyű  eligazodni azon, hogy melyik az igazán egészséges élelmiszer és melyik nem az.. Az élelmiszer-kínálat sokkal gazdagabb, mint pár évvel korábban. A piacok roskadoznak a távoli földrészeken termő egzotikus gyümölcsöktől, az iparilag előállított kész és félkész élelmiszerek széles választékban csábítják a vásárlókat. Hála a  vonzó csomagolásnak és az ügyes marketingnek, sok élelmiszer még akkor is azt sugallja, hogy egészséges, amikor  valójában nem az. A vásárló pedig  ügyesen besétál a gyártó csapdájába és nem érti, hogy miért hízik vagy épp miért vannak emésztési problémái! Aki nem az élelmiszer polcokon és piacokon válogat, az a fogyasztószerek és táplálékkiegészítők közül választja ki magának azt, amely biztos fogyást és egészséget ígér – sokszor teljesen alaptalanul. 

Te mennyire vagy egészségtudatos vásárló?

Az utóbbi évek közvélemény-kutatásaiból kiderült az is, hogy a legtöbb ember az élelmiszerek ismertetőjét el sem olvassa, mert érethetetlennek, zavarosnak és ellentmondásosnak tartja. Holott egy egészségtudatos vásárló nem engedheti meg magának azt, hogy ne informálódjon arról, hogy milyen összetevői vannak egy élelmiszernek, honnan származik,  milyen eljárásokat alkalmaztak készítése során, miért fontos az adott élelmiszer a szervezetének, és érdemes-e a a kért árat megfizetni érte. Az egészségtudatos táplálkozás nem azt jelenti feltétlenül, hogy le kell mondani a finom falatokról! Sőt. Inkább arra kell törekedni, hogy minél változatosabb, tápanyagokban és vitaminokban gazdag étrend szerint táplálkozzunk. De vajon jó-e az, ha túlzásokba esünk?

Túlzásba vitt egészség?

Az utóbbi években a kutatók egyre több élelmiszer  összetevőjét mutatták, egyre több információnk van arról, hogy melyik étel egészséges és melyik nem. Azt is tudjuk, hogy nagyon sok tápanyag milyen hatást gyakorol a szervezetre és, hogy ezek milyen szerepet játszanak az egészség megóvásában. Ám sokszor hajlamosak vagyunk arra – az ismeretek birtokában vagy azok nélkül -, hogy  ész nélkül fogyasszuk az egészségesnek hitt élelmiszereket, a szervezet felkészítése nélkül többnapos böjtnek vessük alá magunkat  vagy marokszámra kapkodjuk be az egészséget ígérő tablettákat, mert nem bízunk magunkban és a szervezetünk felett nincs semmiféle kontrollunk. Ez ugyanolyan káros, mintha egyáltalán nem figyelnénk táplálkozásunkra. 

Tudtad?
Hogy az életed során kb. 50 ezer liter folyadékot és kb. 60-70 tonna élelmiszert fogyasztasz?
– Hogy az eltelt kétszáz év alatt 70%-ra csökkent a ballasztanyagok és gabonafélék fogyasztása és megnövekedett a zsír, cukor és az állati fehérjék fogyasztása?
– Hogy folyamatosan nő az emésztőszervi megbetegedések száma? 
– Hogy a WHO kimutatása szerint, ugyanannyian halnak meg helytelen táplálkozás következtében, mint alultápláltság miatt?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X