Főoldal > DIÉTA > Zsírmentes vagy egészségtudatos? Te melyik étrend követője vagy?

Zsírmentes vagy egészségtudatos? Te melyik étrend követője vagy?

diétaétrendekfogyókúra
0

Írta: and

Egészségtudatos trend (Health Food)Az ételek szigorú egészségügyi és minőségbiztosítási eljárásokon mennek keresztül, mire a tányérra kerülnek. Ezeket az élelmiszereket elsősorban az egészségtudatosság hívei választják. Ők két csoportra oszthatók: egyikük a friss és természetes élelmiszerek fogyasztásában keresi az egészséget garantáló megoldást, és elsősorban bio-, vagy ökotermékeket választ. A másik csoport pedig a legújabb tudományos eredményeket figyeli, […]

Egészségtudatos trend (Health Food)
Az ételek szigorú egészségügyi és minőségbiztosítási eljárásokon mennek keresztül, mire a tányérra kerülnek. Ezeket az élelmiszereket elsősorban az egészségtudatosság hívei választják. Ők két csoportra oszthatók: egyikük a friss és természetes élelmiszerek fogyasztásában keresi az egészséget garantáló megoldást, és elsősorban bio-, vagy ökotermékeket választ. A másik csoport pedig a legújabb tudományos eredményeket figyeli, és az ezek alapján előállított ételek fogyasztásától vár jó közérzetet. (Ezt a szemléletmódot high-tech egészségnek is nevezik.)

„Zsírmentes” trend (Anti-Fat-Food)
Mivel a lakosság több mint fele túlsúllyal küzd, egyre népszerűbbek a rostanyagokban gazdag, alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú, diétás termékek, amelyeket mind gyakrabban láthatunk a fogyni vágyók bevásárlókosarában.

Készételek trendje (Whole food)
Ennek az étkezési divatnak a porlevesek, a konzervek, a félkész és készételek állnak a középpontjában. Mottója: az idő értékes, a vásárlás és a főzés pedig időrabló tevékenység. Míg a félkész ételek kínálata hajdanán a mirelitpizzában merült ki, mára a választék bőséges lett. A konzerveken, mireliteken, szószporokon kívül megkóstolhatjuk a világ különböző tájairól származó félkész bioételeket vagy kalóriaszegény fogásokat. Mindezt persze tökéletes csomagolásban kínálják, ami hosszú időre tartósítja a tartalmat.

0012319_1.jpg ()

Boldogító (ét)trend (Mood food)
Az evés kedélyjavító hatását használja ki ez a szimpatikus trend, amely az egyes élelmiszerek jobb kedvre derítő és feszültségoldó tulajdonságán alapul. Az édességfogyasztással is engedékeny, elfogadva azt, hogy sokszor a hangulatunk javítása érdekében nassolunk. A szakemberek egyetértenek abban, hogy például a csokoládék közül a magas kakaótartalmú változatokból érdemes válogatnunk.

„Gyorsan különlegeset” trend (Fast casual food)
Akik ennek hódolnak, kevés idejük ellenére sem szeretnének lemondani a főzés öröméről és a különleges ételekről. Ezért nő az igény a villámgyorsan elkészíthető, ugyanakkor finom, speciális ételek receptjei iránt. Például a kínai és az olasz konyha közkedveltségéhez jelentősen hozzájárul, hogy ételeik egyszerűen és hamar megfőzhetők.

Az esztétikum trendje (Sensual food)
Szeretjük, ha a szemünk is jóllakik az étellel. Már a boltok polcain is sok minden eldől, hiszen a tetszetős csomagolású élelmiszereket szívesebben betesszük a kosarunkba. A tányéron gőzölgő fogások is akkor a legszimpatikusabb, ha szépen tálalják őket. E trend követői körében elvárás, hogy az ételek vizuális élményt is nyújtsanak, és felkeltsék a vágyat az ízek megismerésére. Mindez kreatív ötleteket, fantáziadús, játékos design-t vár el az élelmiszergyártóktól.

A lassú evés trendje (Slow food)
A globalizáció következtében a nemzeti specialitások a világ más tájain is ismertté és sokak számára elérhetővé váltak. A trend követői fokozott érdeklődést mutatnak a ritkaságnak számító, az adott térségben őshonos, illetve a már eltűnőben lévő élelmiszerek iránt. Vagyis számukra nemcsak a méregdrága libamáj lehet trendi, hanem egy különleges helyről származó körte is. Alapvető szabály náluk: csak semmi rohanás, az ételek ízének élvezetétől nem szabad megspórolni az időt!

Ha szeretnél még többet megtudni a témáról, lapozd fel a Wellness magazin júliusi számát!

Különlegesség és a kényelem
– Az ACNielsen piackutató vállalat felmérése alapján legfőbb fogyasztási trendként hódít az egészséges étkezésre való törekvés. Kutatásuk szerint hazánkban az átlagosnál gyorsabban emelkedik az egészséges táplálkozást és jó közérzetet kínáló élelmiszerek forgalma. Például olívaolajból és sportitalból 50 százalékkal többet adtak el tavaly, mint a korábbi években.
– Az ínyencek mindenre képesek, hogy a specialitások iránti vágyukat kielégítsék. A kávé szerelmesei meghökkentő módon jutnak hozzá az általuk legízletesebbnek tartott fajtához, az indonéziai Kopi Luwak kávéhoz, amelynek borsos árát és különlegességét a nehézkes „feldolgozási folyamatnak” köszönheti. A kávészemeket ugyanis egy ott élő állat megeszi, megemészti, ezután az ürülékéből kiválogatott magokat mossák és szárítják meg, és ezekből főznek kávét.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X