Főoldal > DIÉTA > Toplistás ételek a szív védelmére – a dietetikus ajánlásával

Toplistás ételek a szív védelmére – a dietetikus ajánlásával

diétafogyókúrastresszszívbetegség
0

Írta: and

Mivel a szívizomzat saját vérellátással rendelkezik, a szívizom megfelelő működése nagyban függ az elfogyasztott tápanyagoktól, a dohányzástól, a bevitt alkohol mennyiségétől, az edzettségi szinttől, a rád nehezedő stressztől, de genetikai hajlamoktól is.A megfelelő ételekkel és a rendszeres, jó minőségű folyadékbevitellel biztosíthatod az oxigénszállításhoz szükséges B12-vitamint, a védőkoleszterint, valamint a rostokat, melyek megkötik a káros koleszterint. […]

Mivel a szívizomzat saját vérellátással rendelkezik, a szívizom megfelelő működése nagyban függ az elfogyasztott tápanyagoktól, a dohányzástól, a bevitt alkohol mennyiségétől, az edzettségi szinttől, a rád nehezedő stressztől, de genetikai hajlamoktól is.
A megfelelő ételekkel és a rendszeres, jó minőségű folyadékbevitellel biztosíthatod az oxigénszállításhoz szükséges B12-vitamint, a védőkoleszterint, valamint a rostokat, melyek megkötik a káros koleszterint.

Különösen ajánlott a szív egészségének megőrzése érdekében az alábbiakat megfogadnod:

  • Hetente legalább háromszor egyél halat!
  • Ha alkoholt fogyasztasz, ne legyen több, hetente 0,5-1 liternél, kisebb adagokra osztva, és ha lehet, szárazabb vörösbort igyál!
  • Ha édességet eszel, akkor 1-2 kockányi magas kakaótartalmú étcsokoládét „szopogass”!
  • Válaszd az állati zsír helyett a növényi olajokat, és váltogasd a fajtáit!
  • Főzés után az asztalnál már ne sózd az ételeket!
  • Kóstold meg a friss zöldségeket sózás nélkül, és érezd az ételek igazi ízét!

A további tippek:
Naponta sportolj, aludd ki magad, ha negatív stressz ért, közömbösítsd pozitívval (kiabált a főnököd, este hancúrozz egy nagyot a pároddal, és igyekezz elérni az egészséges testsúlyt.

0013198_1.jpg ()

Íme 3 recept a szív egészségének megőrzéséért – a dietetikus ajánlásával

Halrudak fehérbabbal, mogyoróval 3 dl víz
Hozzávalók:

  • 4 db előpanírozott, mirelit halfilé rúd
  • 1 mokkáskanál olaj
  • 20 dkg főtt fehérbab
  • 2 dkg darált, sótlan mogyoró

Így készül:
A fagyott halrudakat előmelegített, forró sütőben, kiolajozott tűzálló tálban oldalanként 10-10 percig süsd, vagy mikróban 4 perc alatt, olaj nélkül párold. A főtt babot egy serpenyőben – kevés vizet aláöntve – forrósítsd át, szórd meg a darált mogyoróval. Minden elkészült hozzávalót tegyél egy tálra és már fogyaszthatod is!

0013198_2.jpg ()

Zöldségek fűszeres sajtmártásban, graham kenyér, 1 dl száraz vörösbor, 3 dl víz
Hozzá valók:

  • 5 db friss, durvára reszelt hónapos retek
  • 10 dkg friss, durvára reszelt sárgarépa
  • 2 db felkarikázott zellerszár
  • 1 kávéskanál szívbarát margarin
  • 1 kávéskanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1 dl sovány tej
  • 2 evőkanál reszelt light trappista sajt
  • 2 szelet graham kenyér (akár pirítósnak elkészítve)
  • 1 dl száraz vörösbor
  • Ízlés szerint: őrölt szerecsendió, aprózott kakukkfű és metélőhagyma

Így készül:
A fűszeres sajtmártáshoz forró margarinon hevítsd habzásig a teljes kiőrlésű lisztet, majd 1 dl sovány tejjel forrald fel és a sajttal újra keverd habosra. Ízesítsd késhegynyi őrölt szerecsendióval, aprózott kakukkfűvel és metélőhagymával.
A friss, durvára reszelt hónapos retket, a friss durvára reszelt sárgarépát, 2 db felkarikázott zellerszárat tedd egy tálba. A fűszeres sajtmártással átkeverve, graham kenyérrel fogyaszthatod!

Padlizsános chilis, lazacos makaróni, 3 dl víz
Hozzávalók:

  • 8 dkg durum makaróni
  • 20 dkg padlizsán
  • kakukkfű
  • 1 kávéskanál olaj
  • 1 db chili paprika, ha nem szereted a csípőset, akkor helyettesítsd TV paprikával
  • 10 dkg füstölt lazac

Így készül:
A durum makaróni tésztát forró, sós vízben főzd meg és szűrd le. A raguhoz a padlizsánt vágd vékonyra, enyhén sós, kakukkfüves ízesítéssel csöppnyi forró olajon hirtelen pirítsd meg. Ezután 1 db, vékonyan felkarikázott chilit adj hozzá – ha nem szereted a csípőset, használhatsz helyette fél db karikázott TV paprikát -, majd 1 dl vizet aláöntve fedő alatt 10 percig saját levében párold. Közben a lazacot metéld vékonyra! Tálaláskor a tésztát a raguval és annak levével együtt keverd át, és szórd meg a lazaccal!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X