Mivel a szívizomzat saját vérellátással rendelkezik, a szívizom megfelelő működése nagyban függ az elfogyasztott tápanyagoktól, a dohányzástól, a bevitt alkohol mennyiségétől, az edzettségi szinttől, a rád nehezedő stressztől, de genetikai hajlamoktól is.A megfelelő ételekkel és a rendszeres, jó minőségű folyadékbevitellel biztosíthatod az oxigénszállításhoz szükséges B12-vitamint, a védőkoleszterint, valamint a rostokat, melyek megkötik a káros koleszterint. […]
Mivel a szívizomzat saját vérellátással rendelkezik, a szívizom megfelelő működése nagyban függ az elfogyasztott tápanyagoktól, a dohányzástól, a bevitt alkohol mennyiségétől, az edzettségi szinttől, a rád nehezedő stressztől, de genetikai hajlamoktól is.
A megfelelő ételekkel és a rendszeres, jó minőségű folyadékbevitellel biztosíthatod az oxigénszállításhoz szükséges B12-vitamint, a védőkoleszterint, valamint a rostokat, melyek megkötik a káros koleszterint.
Különösen ajánlott a szív egészségének megőrzése érdekében az alábbiakat megfogadnod:
- Hetente legalább háromszor egyél halat!
- Ha alkoholt fogyasztasz, ne legyen több, hetente 0,5-1 liternél, kisebb adagokra osztva, és ha lehet, szárazabb vörösbort igyál!
- Ha édességet eszel, akkor 1-2 kockányi magas kakaótartalmú étcsokoládét „szopogass”!
- Válaszd az állati zsír helyett a növényi olajokat, és váltogasd a fajtáit!
- Főzés után az asztalnál már ne sózd az ételeket!
- Kóstold meg a friss zöldségeket sózás nélkül, és érezd az ételek igazi ízét!
A további tippek:
Naponta sportolj, aludd ki magad, ha negatív stressz ért, közömbösítsd pozitívval (kiabált a főnököd, este hancúrozz egy nagyot a pároddal, és igyekezz elérni az egészséges testsúlyt.
Íme 3 recept a szív egészségének megőrzéséért – a dietetikus ajánlásával
Halrudak fehérbabbal, mogyoróval 3 dl víz
Hozzávalók:
- 4 db előpanírozott, mirelit halfilé rúd
- 1 mokkáskanál olaj
- 20 dkg főtt fehérbab
- 2 dkg darált, sótlan mogyoró
Így készül:
A fagyott halrudakat előmelegített, forró sütőben, kiolajozott tűzálló tálban oldalanként 10-10 percig süsd, vagy mikróban 4 perc alatt, olaj nélkül párold. A főtt babot egy serpenyőben – kevés vizet aláöntve – forrósítsd át, szórd meg a darált mogyoróval. Minden elkészült hozzávalót tegyél egy tálra és már fogyaszthatod is!
Zöldségek fűszeres sajtmártásban, graham kenyér, 1 dl száraz vörösbor, 3 dl víz
Hozzá valók:
- 5 db friss, durvára reszelt hónapos retek
- 10 dkg friss, durvára reszelt sárgarépa
- 2 db felkarikázott zellerszár
- 1 kávéskanál szívbarát margarin
- 1 kávéskanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 dl sovány tej
- 2 evőkanál reszelt light trappista sajt
- 2 szelet graham kenyér (akár pirítósnak elkészítve)
- 1 dl száraz vörösbor
- Ízlés szerint: őrölt szerecsendió, aprózott kakukkfű és metélőhagyma
Így készül:
A fűszeres sajtmártáshoz forró margarinon hevítsd habzásig a teljes kiőrlésű lisztet, majd 1 dl sovány tejjel forrald fel és a sajttal újra keverd habosra. Ízesítsd késhegynyi őrölt szerecsendióval, aprózott kakukkfűvel és metélőhagymával.
A friss, durvára reszelt hónapos retket, a friss durvára reszelt sárgarépát, 2 db felkarikázott zellerszárat tedd egy tálba. A fűszeres sajtmártással átkeverve, graham kenyérrel fogyaszthatod!
Padlizsános chilis, lazacos makaróni, 3 dl víz
Hozzávalók:
- 8 dkg durum makaróni
- 20 dkg padlizsán
- só
- kakukkfű
- 1 kávéskanál olaj
- 1 db chili paprika, ha nem szereted a csípőset, akkor helyettesítsd TV paprikával
- 10 dkg füstölt lazac
Így készül:
A durum makaróni tésztát forró, sós vízben főzd meg és szűrd le. A raguhoz a padlizsánt vágd vékonyra, enyhén sós, kakukkfüves ízesítéssel csöppnyi forró olajon hirtelen pirítsd meg. Ezután 1 db, vékonyan felkarikázott chilit adj hozzá – ha nem szereted a csípőset, használhatsz helyette fél db karikázott TV paprikát -, majd 1 dl vizet aláöntve fedő alatt 10 percig saját levében párold. Közben a lazacot metéld vékonyra! Tálaláskor a tésztát a raguval és annak levével együtt keverd át, és szórd meg a lazaccal!