Főoldal > DIÉTA > 3 fontos lépés a rák megelőzésére – a dietetikus ajánlja

3 fontos lépés a rák megelőzésére – a dietetikus ajánlja

alkoholdohányzáselhízásrák
0

Írta: and

1. Hagyd abba a dohányzást!A rengeteg belélegzett káros anyaggal (pl. nikotin, kátrány, szén-monoxid) nem csak a tüdő szövetét és működését veszélyezteted. Ha dohányzol, kevesebb oxigénhez jut a szervezeted, illetve a tüdőszövet károsodása miatt a többi szerv (pl. vese, máj) oxigénellátása és működése is romlik! Tipp: A dohányzás helyett rágózz – a fokozott nyáltermeléssel a baktériumokat is […]

1. Hagyd abba a dohányzást!

A rengeteg belélegzett káros anyaggal (pl. nikotin, kátrány, szén-monoxid) nem csak a tüdő szövetét és működését veszélyezteted. Ha dohányzol, kevesebb oxigénhez jut a szervezeted, illetve a tüdőszövet károsodása miatt a többi szerv (pl. vese, máj) oxigénellátása és működése is romlik!
Tipp: A dohányzás helyett rágózz – a fokozott nyáltermeléssel a baktériumokat is eltávolítod a fogakról. Rágcsálhatsz nyers zöldséget is (például sárgarépát, karalábét, uborkát), vagy egyszerűen igyál meg egy pohár vizet.

0015036_1.jpg ()

2. Mérsékeld az alkoholfogyasztást!

A rendszeres alkoholfogyasztással terheled a májat. Ha a máj az alkohol lebontásával foglalkozik, nem biztos, hogy elegendő kapacitása marad a méregtelenítésre.
Tipp: Egészséged megóvása érdekében tarts mértéket! Felnőttként pontosan légy tisztában a határokkal: nőknek hetente 3- 4 alkalommal 1-1,5 dl bor, vagy 2 dl sör, vagy 2-4 cl tömény (pl.pálinka, likőr) az elfogyasztható alkohol mennyiség - férfiaknak ennek a duplája. Ha többet iszol a javasolt mennyiségeknél - például egy buliban – jót tesz az is, ha 2 pohár alkoholos ital elfogyasztása között elkortyolsz egy nagy pohár vizet. Ne feledd: teljesen egyéntől függ a máj alkohol lebontó tevékenysége, ezért előfordulhat, hogy a fent javasolt mennyiség is túl sok!

3. Kerüld a túl zsíros ételek és édességek fogyasztását!

A dohányzás és az alkohol fogyasztása mellett kerüld a zsírban tocsogó, agyonsütött (feketére grillezett) húsokat, vagy kenőmájassal megkent, szalonnával megrakott fehér kenyereket is. A sült krumpliról, kínai szószos rizsről, gyors éttermi menükről és édességekről nem is beszélve. Ezeknek az élelmiszereknek a megemésztése jelentős terhet ró a gyomor- és bélrendszerre, hasnyálmirigyre, epére. A zöldség-gyümölcsökben lévő rostok hiányában a bélrendszer lelassul, és a pangó salakanyag károsítja szervezetedet.
Tipp: Fogyassz egészséges élelmiszereket. Nem baj, ha időnként becsúszik egy kis pizza, pörkölt nokedlivel, de ilyenkor is figyelj arra, hogy másnap sokkal egészségesebb élelmiszerek kerüljenek a tányérodra. Ha egyedül nem sikerül változtatnod, kérj tanácsot dietetikustól.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X