Főoldal > DIÉTA > Életveszélyes melamin?

Életveszélyes melamin?

életveszélyesfogyókúramelaminnestlé
0

Írta: and

Mi a melamin?A melamin (C3H6N6, 1,3,5-triazin-2,4,6-triamin) egy magas nitrogéntartalmú vegyület, amit elsősorban műanyag- és műtrágyagyártáshoz használnak. Az emberi élelmiszerek és állati takarmányok fehérjetartalmát a nitrogéntartalom mérésén keresztül szokás megbecsülni. Ha tehát melamin kerül a vizsgált anyagba, akkor az fehérjében gazdagabbnak, értékesebbnek tűnik. Emiatt azon országokban ahol nehéz a szigorú állami ellenőrzés, előfordulhat, hogy takarmány és emberi élelmiszer hamisításához […]

Mi a melamin?
A melamin (C3H6N6, 1,3,5-triazin-2,4,6-triamin) egy magas nitrogéntartalmú vegyület, amit elsősorban műanyag- és műtrágyagyártáshoz használnak. Az emberi élelmiszerek és állati takarmányok fehérjetartalmát a nitrogéntartalom mérésén keresztül szokás megbecsülni. Ha tehát melamin kerül a vizsgált anyagba, akkor az fehérjében gazdagabbnak, értékesebbnek tűnik. Emiatt azon országokban ahol nehéz a szigorú állami ellenőrzés, előfordulhat, hogy takarmány és emberi élelmiszer hamisításához használják fel. Hasonló Magyarországon is előfordult már, gondoljunk csak az “ólmozott” paprika körüli botrányra.

Mennyire veszélyes?
A határértékénél nagyobb mennyiségben melamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása vesekövet, komoly veseproblémákat és akár halált is okozhat. Kínában ennek a néhány mg/kg-os értéknek a sokszorosát tartalmazó termékek kerültek forgalomba, így előfordult 619 mg/kg-os és 2563 mg/kg-os koncentráció is, ami a csecsemők szervezetére nagyon ártalmasan hatott, több ezer csecsemő betegedett meg.

Mibe kerülhet, hogyan?
A nagy cégek a nyereségesség megőrzése érdekében gyakran olcsó alapanyagok használatára törekednek, így előfordulhat, hogy bizonytalan (jelen esetben kínai) eredetű élelmiszer-alapanyagokat hoznak be és használnak fel. Kisebb a valószínűsége annak, hogy szennyezett kész kínai termékek kerülnek forgalomba Európában.

Kell-e a félni tőle itt, Magyarországon?
Szerencsére nem vagyunk nagy veszélyben, csekély mennyiségben kerülhetett hazánkban forgalomba jelentős mennyiségű melamint tartalmazó élelmiszer, és az ezekben előforduló koncentráció sem túl magas az eddigi információink szerint, ám néhány szennyezett termék a boltok polcaira kerülhetett. Reméljük nem fognak problémát okozni, még ha valaki véletlenül vásárolt is ezekből.

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X